Zelina

Svaka tri mjeseca skupe 80 tona plastike i papira

26.05.2014., Zagreb - Sveti Ivan Zelina, razvrstavanje otpada. Anto Magzan/PIXSELL
26.05.2014., Zagreb - Sveti Ivan Zelina, razvrstavanje otpada. Anto Magzan/PIXSELL
26.05.2014., Zagreb - Sveti Ivan Zelina, razvrstavanje otpada. Anto Magzan/PIXSELL
26.05.2014., Zagreb - Sveti Ivan Zelina, razvrstavanje otpada. Anto Magzan/PIXSELL
27.05.2014.
u 09:30
Razmisli, odvoji, uštedi projekt je primjer u Županiji kako razvrstavati otpad
Pogledaj originalni članak

Već gotovo dvije godine svaka tri mjeseca nešto manje od 17 tisuća stanovnika ili 4300 obitelji na području Svetog Ivana Zeline prikupi 80 tona plastike i papira. Prikupljenom količinom razvrstanog otpada Zelinci su smanjili volumen miješanog otpada za čak 40 posto. Ti fascinantni rezultati u zbrinjavanju kućnog otpada rezultat su odvojenog prikupljanja otpada koji je na području grada uvela tvrtka Zelinske komunalije još 1. srpnja 2012.

Zelinci su tako postali ogledni primjer prikupljanja odvojenog otpada u Zagrebačkoj županiji, a na njihovu primjeru počeli su učiti i drugi gradovi u okolici Zagreba koji se pripremaju za taj projekt. I sam Grad Zagreb, koji se priprema za odvojeno prikupljanje otpada, mogao bi učiti od Zelinaca.

Studenti učili mještane

– Jedva smo dočekali ostvarenje ovog komunalnog projekta koji se u dvije godine, slobodno mogu reći iz svog iskustva, pokazao punim pogotkom. Svakog utorka odvozi se miješani otpad, a svakog 15. u mjesecu staklo, papir i plastika. Dva puta godišnje odvozi se i glomazni otpad – kažu nam umirovljenici Zdenka i Berislav Baretić iz Svetog Ivana Zeline.

Njihova velika obiteljska kuća s prekrasnim dvorištem punim zelenila najbolje oslikava koliko Baretići drže do okoliša i ekologije. U odvojenom dijelu dvorišta nalaze se tri prozirne različite vrećice – svaka za drugu vrstu otpada u koje oni sortiraju otpad iz kućanstva.

– Za sortiranje i odvajanje otpada potrebno je tek nekoliko minuta – kaže Berislav Baretić ističući da su zelinski komunalci pri uvođenju odvojenog prikupljanja otpada educirali građane.

– Još prije nego što je počelo odvojeno prikupljanje otpada, mi smo na teren poslali 20 edukatora, uglavnom studenata koji su išli od vrata do vrata i građanima do u detalje objašnjavali princip razvrstavanja otpada – kaže Mladen Puhelek, direktor tvrtke Zelinske komunalije.

Plaćanje po veličini vrećice

Uz edukatore od velike koristi bili su leci s praktičnim i korisnim informacijama koji su dostavljeni u svako domaćinstvo. Glavni moto ili ideja vodilja projekta tvrtke Zelinske komunalije bila je: "Razmisli, odvoji, uštedi!".

– Cijena usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada plaća se mjesečno. Postoje tri kategorije, ovisno o volumenu-litraži vrećice. Imamo vrećice od 40 litara koje stoje 40 kuna mjesečno, od 80 litara su 60 kuna, 120 litara se plaća 80 kuna, a u cijeni usluge dobiva se jedna vrećica tjedno. Korisnici nakon osnovnog zaduženja od dva mjeseca sami biraju novu kategoriju. Ovisno o tome koliko imaju otpada – navodi direktor Puhelek.

Dok nije počeo projekt odvojenog skupljanja otpada, više od 50% obitelji u Svetom Ivanu Zelini odvajalo je tjedno 120 litara otpada. Nakon što je projekt zaživio, 2782 obitelji u kategoriji su od 40 litara, 647 u kategoriji od 80 litara i 892 obitelji u najvećoj kategoriji od 120 litara. Rezultati su više nego očiti!

>> Otok dobiva reciklažno dvorište

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
14:28 27.05.2014.

Strah me i pomisliti na što izgledaju šume nakon ovog uspješnog projekta... Uvedite i kategoriju od 5 litara tjedno, kladim se da će svih 2782 uspjeti 10 puta povećati učinkovitost razvrstavanja... Nego pitanje za novinara, kako će u Zagrebu u stanove od 40 kvadrata stati sve te silne vreće za razvrstavanje... Bolje da to Milan pojede kao snijeg...