U Skalinskoj ulici, u zgradi sagrađenoj 1728. godine, nekada se nalazio restoran “Kod Dorice”.
Ondje je na štrukle dolazila Marija Jurić Zagorka. Da prva zagrebačka novinarka živi i danas, dolazila bi opet. Na istom se mjestu nalazi “La Štruk”, restoran koji se bavi samo i jedino štruklama.
“La Štruk” su Alen Markulin, Sven i Igor Mladinović. Krenuli su od jednostavnog interijera, prošlog ljeta napravili su i terasu, a nedavno su se proširili i na podrum, u kojemu se sada također objeduje. Zanimljivo, terasa se nalazi ispod originalnog kaptolskog zida, jednog od rijetkih očuvanih.
– Štrukle su naše autohtono jelo i, usudili bismo se reći, uz kravatu, hrvatski pleter i dalmatinskog psa, također spadaju među rijetke hrvatske suvenire. Mi imamo sreće da se naš suvenir može i pojesti. Bilo je žalosno što u Zagrebu nije postojalo mjesto koje poslužuje jedino štrukle pa smo ga mi odlučili otvoriti. Kod nas inače vlada kompleks manje vrijednosti pa se svi trude biti svjetski, umjesto da svijetu prezentiramo najbolje od domaće kuhinje. A zašto poslužujemo samo štrukle? Pa zato jer smo se profilirali i po tome smo posebni. Ne želimo nuditi sve što ljudi traže, nego želimo da nas traže zbog štrukli – kažu u “La Štruku”.
Gosti su im 80 posto stranci, na Facebook stranicu javljaju im se ljudi iz 45 zemalja, a prvi su zagrebački restoran na Tripadvisoru. Klijentela je, kažu, pristojna i fina te se – uvijek vraća. Još zanimljivije, više od dvije trećine gostiju su žene. Sastojci se za štrukle nabavljaju većinom na Dolcu ili kod nekih OPG-ova, pa je sir, primjerice, iz obiteljske mljekare Veronika. Recepti se rade zajednički, a onda isprobavaju dok se ne dotjeraju do savršenstva.
Štrukle su naj-jelo. Često sam razmišljao zašto ih nema na više lokacija po gradu. Pozdravljam ovu ideju i želim im otvaranje još restorana.