ZAČIN LJUBAVI

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Foto: La Verna
Foto: La Verna
Foto: La Verna
Foto: La Verna
04.10.2024.
u 14:00
– U Hrvatskoj je u odnosu na potrebe broj uključenih volontera mali, posebno onih educiranih za podršku palijativnim bolesnicima smještenima u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi – naglasila je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna
Pogledaj originalni članak

Prije deset godina, Svjetska zdravstvena organizacija donijela je prvu i jedinu samostalnu rezoluciju o palijativnoj skrbi, pozivajući sve zemlje da osnaže ovu ključnu komponentu sveobuhvatne zdravstvene skrbi. Obljetnica se pod geslom "Gdje smo nakon 10 godina? Kako nam ide?", sutra od 10 do 14 sati obilježava na Cvjetnom trgu.

Obilježavanju Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi organizira La Verna kao vodeća udruga za palijativnu skrb u Hrvatskoj. Ona s mrežom od 48 volontera na terenu pruža podršku palijativnim bolesnicima u Zagrebu surađujući s Uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Stoga se i obilježavanje ove obljetnice održava pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba, a budući da je razvoj palijativne skrbi izuzetno važan za cijelu državu, pokrovitelji su i Ministarstvo zdravstva te Predsjednik Republike Hrvatske.

Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, istaknula je kako je u Zagrebu postignut određeni napredak. – Na području grada djeluje sedam palijativnih timova i osam koordinatora, a povećao se i broj palijativnih postelja – rekla je Vidović. Uz zdravstvene usluge, dodala je, važno je osigurati i socijalnu podršku za bolesnike i njihove obitelji.

POVEZANI ČLANCI:

Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna priželjkuje da se u narednih deset godina sustav palijativne skrbi u Hrvatskoj razvija brže. Podsjetila je kako i sama Rezolucija naglašava da je potrebno osigurati odgovarajuće financiranje za razvoj palijativne skrbi, uspostaviti multisektorska partnerstva i poticati suradnju vlada i civilnog društva kako bi se osnažili volonteri.

– U Hrvatskoj je u odnosu na potrebe broj uključenih volontera mali, posebno onih educiranih za podršku palijativnim bolesnicima smještenima u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi – naglasila je, dodavši kako je za jačanje udruga koje organiziraju i koordiniraju volontere, kao što je to La Verna, potrebno osigurati pouzdanije izvore financiranja. Natječaji koje objavljuju ministarstva i lokalna uprava trebali bi biti višegodišnji i bolje prilagođeni palijativnoj skrbi koja spada i u sustav socijalne i zdravstvene skrbi, a korisnici su svih dobnih skupina, napomenula je Eror Matić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.