Salata od falafela, veganski burgeri i kebab, mochi od rižina brašna te kozmetika i deterdženti na bazi maslinova i kokosova sapuna. To je tek mali dio ponude koja vas danas i sutra očekuje na Europskom trgu, gdje se 15. put u organizaciji Prijatelja životinja održava popularni ZeGeVege festival. Predstavlja se ondje više od 70 izlagača, a opojni mirisi slasnih delicija namamit će vas do gastropunkta, gdje, među ostalim, možete kušati veganske varijante venezuelske, tajlandske i japanske kuhinje.
Pržena yuca pa ćevapčići od soje
Ekipa na štandu Pink pig preporučit će vam meku slasticu poznatu pod nazivom mochi, koja se spravlja od rižina brašna dugotrajnim miješanjem u velikom mramornom mužaru. Nude ih s punjenjem od buče, manga i čokolade, a cijena je dva i pol eura po komadu. Maki Nagayoshi ondje sprema i gyoze punjene kupusom, đumbirom i mladim lukom, a za porciju od pet komada izdvojit ćete sedam eura.
VEZANI ČLANCI:
Među specijalitetima venezuelske kuhinje na štandu Arapera maracay pak našla se i yuca, biljka slična krumpiru koju poslužuju u prženoj varijanti s umakom, a možete birati između “guasacaca” od korijandera i zelenih paprika, njegove blago pikantne inačice ili slatko-ljute verzije s mangom.
Porciju ćete platiti 3,80 eura, a arepa, odnosno kukuruzna pogačica punjena crnim grahom, avokadom i umacima, stoji 8,40. Na štandu Interspara kušati se mogu veganske inačice hot-dogova, burgera, tortilja i nuggetsa, a Vegefino nudi pljeskavice, kulen i češnjovku na bazi sejtana, ali i slavne, nagrađivane ćevapčiće na bazi sejtana i soje.
– Naglasak smo stavili na klasične, tradicionalne okuse na koje su se ljudi naviknuli i moram priznati da nas je odaziv na festivalu iznenadio. Naravno, dolaze nam i skeptici koji nakon što probaju naše proizvode budu oduševljeni – kaže Tin Pažur, vlasnik i direktor tvrtke koja stoji iza brenda.
Gušta se i na štandu Falafela u sendvičima u lepinji s dodatkom humusa, salate, ukiseljenog povrća i umaka koji stoje osam eura. Za 50 centi više ondje možete kušati i salatu s falafelom, a Sana je, uz svoje standardne delicije kao što su čips od jabuke, razne varijante namaza od humusa i tahinija te kečap od cikle, ovom prilikom u ponudu uvrstila i kesten-pire.
– Cilj je sajma približiti veganstvo ljudima, odnosno potaknuti ih da shvate da je to ustvari doista nužno za naš opstanak na planetu te za budućnost jer veganskim načinom života spašavamo i životinje i okoliš, ali i vlastito zdravlje. Danas u svijetu vlada velika kriza bioraznolikosti, a to se događa upravo zbog rastrošne industrije, općenito konzumacije mesa i drugih životinjskih proizvoda, tako da zapravo prelaskom na veganstvo radimo velik pozitivni korak prema sebi, ali i prema cijelom svijetu – ističe Emanuela Poturica uime organizatora na čijem se štandu potpisom možete uključiti i u projekt Rezolucija Zemlja, a Večernji list za svaki će posaditi stablo.
Kruti šamponi i ekodeterdženti
Na sajmu se nude i kozmetički proizvodi koji nisu testirani na životinjama, primjerice kruti šamponi, takozvani pijesak-piling, serumi i sprejevi za lice s hijaluronom i malahitom na štandu Ghrei Story. Ekodeterdžente za pranje rublja i omekšivače pronaći ćete pak na štandu Melli Aromatice.
VEZANI ČLANCI:
– Deterdženti su na bazi kokosova i maslinova sapuna s limunskom kiselinom koja istovremeno pere i mrlje i čisti mašinu – objašnjava Ivana, koja ih prodaje po cijeni od osam do deset eura za litru.
Manifestaciju koju, među ostalima, podržavaju i Grad Zagreb, Ministarstvo turizma, Agencija za poljoprivredu i hranu te Hrvatska gospodarska komora možete posjetiti danas do 21 sat te sutra od 9 do 20 sati.