gastroškola

Tečaj kuhanja trend je među svim generacijama i profilima ljudi

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Tečaj kuhanja trend je među svim generacijama i profilima ljudi
30.10.2012.
u 08:00
Škola stoji 3060 kuna, a uči se sve, od osnova nadalje, te se uz birana vina pojede sve što se skuha
Pogledaj originalni članak

Lupanje loncima, miješanje pjenjačom po gustim kremama, stavljanje najtanjeg završnog sloja čokoladnog preljeva, a potom uživanje u slasticama koje si sam napravio... Sve to svojstveno je strastvenim kuharima, no i onima koji to nisu. To najbolje zna 12 polaznika tečaja kuhanja za početnike koji je pokrenuo Klub Gastronomada. Tajne kuhanja na tom im tečaju otkrivaju profesionalni kuhari.

Plač zbog luka

– Nitko za sebe neće reći da je antitalent. Obično tečaj upisuju zaljubljenici u kuhanje jer u tom području uvijek postoji neka sitnica i caka koju dotad nisi znao, a mogla bi ti puno pomoći kasnije. No ponajprije je riječ o uživanju u spremanju hrane – kaže Dunja Dretar, jedna od polaznica. Dva puta tjedno različita ekipa sastaje se u prostorijama u Jurišićevoj ulici, a gastronomad Robert Ripli, jedan od osnivača, kaže da tečajevi traju cijele godine.

– Nikome u kuhanju ne leži sve. Ima i dama u četrdesetima kojima ruke drhte dok čiste luk – kaže Ripli te dodaje da u sklopu radionica uče o organizaciji kućnog hladnjaka i nabavi namirnica, od kumice ili iz omiljenog dućana.

Investicija u život

– Također, otkrivamo tajne rižota i učimo raditi kruh i domaću tjesteninu, marinade, načine pripreme mesa, učimo kako koristiti začine, kako pripremiti ribu, školjke i mekušce – dodaje. Sve što se skuha ujedno se pojede uz pokoju čašu biranog vina, a posljednji sat kuhari kuhaju za polaznike. Iako je cijena tečaja 3060 kuna, zanimanje je veliko i treba se na vrijeme prijaviti.

Ovakav način učenja zaintrigirao je i Franju Hanzla, odnosno njegovu suprugu.

– Tečaj je bio dar za rođendan. Oduvijek sam volio kuhati doma, kuhanje mi je velika ljubav, no uvijek sam kuhao prema osjećaju – kaže Hanzl te se šali da je supruzi tečaj investicija u njihov zajednički život. Na nagovor djevojke na tečaj je krenuo i Marin Mladinić te tako ispunio dugogodišnji san. Kuharsku školu poželio je upisati još nakon osnovne, no, kako kaže, odustao je zbog oca.

– Nije mi dao da upišem. Rekao je da to nije zanimanje za mene. Sada sam, nakon što sam postao doktor znanosti, biologije, ipak odlučio nadograditi znanje – kaže Mladinić koji je jedan od većine muškaraca na tečaju. Na satu koji smo posjetili pripremali su slastice, a tečaj su produljili za jedan sat. Nije im nikako išlo napraviti savršen završni preljev pa su ga iznova radili – šest puta.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.