'BORN PPM - 1000 PORTRETA'

Tomašević i Dolenec pozirali kako bi podigli svijest o velikom problemu, evo o čemu je riječ

Foto: Mary Lou Mauricio
Tomašević i Dolenec pozirali kako bi podigli svijest o velikom problemu, evo o čemu je riječ
18.08.2024.
u 11:30
Riječ je o fotografskom projektu autorice Mary-Lou Mauricio koji je organiziran s ciljem osvještavanja javnosti o klimatskim promjenama, odnosno konkretno kako bi se ukazalo na brzi rast koncentracije CO2 kao posljedice ljudskog djelovanja
Pogledaj originalni članak

U sklopu konferencije gradova svijeta posvećene klimi koja se u srpnju održala u Parizu, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, predstavljen je i projekt „Born PPM - 1000 portreta“ o klimi. Riječ je o fotografskom projektu autorice Mary-Lou Mauricio koji je organiziran s ciljem osvještavanja javnosti o klimatskim promjenama, odnosno konkretno kako bi se ukazalo na brzi rast koncentracije CO2 kao posljedice ljudskog djelovanja.

Radi se o ugljikovom dioksidu, stakleničkom plinu koji najviše doprinosi zagrijavanju planete. „Sudionici su pozirali s iscrtanim postotkom koncentracije CO2 iz svoje godine rođenja kako bi i na ovaj način pridonijeli podizanju svijesti o urgentnosti borbe protiv klimatskih promjena”, rekao je gradonačelnik Tomašević o sudjelovanju u projektu. PPM je ključni pokazatelj utjecaja ljudskih aktivnosti na klimu, odnosno jedinica mjere koja se koristi za procjenu koncentracije CO2 u atmosferi.

Kao početna točka mjerenja uzima se druga industrijska revolucija, kada su se masovno počela koristiti fosilna goriva poput nafte i ugljena s posljedicama koje su danas dobro poznate, ponajprije u porastu prosječne globalne temperature. Tada je koncentracija CO2 u atmosferi iznosila 280 PPM, dok ona u 2023. iznosi 419 PPM, što je vrlo opipljiv pokazatelj ljudskog utjecaja na klimatske promjene. Podsjetimo, gradonačelnik Tomašević i zamjenica Dolenec sudjelovali su na konferenciji zajedno s čelnicima 50 svjetskih gradova kojom prilikom je prihvaćena Pariška deklaracija o klimi.

VEZANI ČLANCI:
 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
11:35 18.08.2024.

Tomašević se bori protiv klimatskih promjena na način da je grad zatrpan u smeću i da su zelene površine zarasle travom i korovom. Posljedica toga je zagreb pun divljih svinja

MA
Materjola
15:24 19.08.2024.

Tomici malo vuče ruka na Sieg heil 🤨

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
09:39 19.08.2024.

Ma nek su si oni našli vremena za poziranje i fotkanje. Grad je u rasulu zadnje tri i pol godine. Jedino se bave besmislenim iscrtavanjem biciklističkih staza i ukidanjem voznih traka čime su dodatno povećali prometni kaos. Npr. Draškovićeva na potezu od Vlaške do Jurišićeve izgleda kao da su postavljene protuoklopne prepreke.