od 1. ožujka

Tomašević o poskupljenju vode: 'Nije bilo drugog izbora, stalno radimo na obnovi vodovodne mreže'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tomašević o poskupljenju vode: 'Nije bilo drugog izbora, stalno radimo na obnovi vodovodne mreže'
02.03.2023.
u 12:38
Projekt Zagreb zapravo je 27 zasebnih golemih projekata vezanih uz proširenje i modernizaciju vodoopskrbne mreže – kazao je Tomašević te dodao da ne vjeruje kako će u doglednoj budućnosti biti novih poskupljenja vezanih uz vodu
Pogledaj originalni članak

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je kratku konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama poput poskupljenja vode koje je nastupilo od 1. ožujka, ali i o izgradnji vrtića u glavnom gradu. 

O megaprojektu kolodvora

– Imali smo sastanak u Ministarstvu prometa s ministrom Olegom Butkovićem i s ljudima iz HŽ infrastrukture vezano uz nivelaciju pruge. Najizglednije je dizanje željezničke pruge jer je to najjeftinije i bilo bi brže te bi najmanje ometalo promet. Sad su na redu studije i nakon toga ćete dobiti više informacija. To je nekakva prva faza koja nam je jako bitna jer je ključna za realizaciju projekta Gredelj. Imamo radnu skupinu između tri institucije koje sam spomenuo. Dio novca za projekt može se povući iz EU fondova, a dio bi se mogao namaknuti i od HŽ-a jer su oni suvlasnici Gredelja.To je sve projekt HŽ-a. Mi smo partneri – rekao je Tomašević. 

O poskupljenju vode

Novinari su konstatirali kako projekt Zagreb, prema kojemu bi se trebala obnoviti vodovodna mreža u metropoli, još nije krenuo u realizaciju pa se postavlja pitanje zašto poskupljenje u gradu nastupa tako rano. 

– U vodoopskrbnoj mreži neprestano su potrebne investicije i one se provode. Nije sve samo u projektu Zagreb. Kao prvo, imamo dio povučen iz prvog NPOO-a. Sad je prijavljeno na drugi. U dogledno vrijeme iz Fonda solidarnosti ćemo povući novac. Cijelo vrijeme se rade projekti da unaprijedimo mrežu. Međutim, dio investicije je potrebno namaknuti iz poskupljenja. Projekt Zagreb zapravo je 27 zasebnih golemih projekata vezanih uz proširenje i modernizaciju vodoopskrbne mreže – kazao je Tomašević te dodao da ne vjeruje kako će u doglednoj budućnosti biti novih poskupljenja vezanih uz vodu. Dometnuo je i kako vjeruje da je potres dodatno oštetio vodovodne cijevi koje nisu obnavljane godinama. 

O projektu izgradnje pruge do zračne luke 

– Imamo jasan dogovor s HŽ upravom i taj projekt uskoro će biti u realizaciji. Jasno je da je potrebno izgraditi nekoliko kilometara mreže od zračne luke do spoja pruge između Zagreba i Siska. U tom smislu odustajemo od onih priča da se uvede tramvaj do zračne luke. Sad su na redu studije i postoji novac koji bi se za to mogao iskoristiti – ustvrdio je Tomašević. 

večernji tv

Roditelji odgojitelji razočarani odlukom suda: 'Neka Tomašević čuva moje dijete jer mjesta u vrtiću nema'

- Zar bismo se mi trebale osjećati krivima jer smo prihvatile mjeru koju je pokojni socijalno osjetljivi gradonačelnik na prijedlog demografa uveo? Dapače, mi smo za to da svim majkama u Hrvatskoj bude omogućena ovakva mjera i u tom smislu ćemo ići prema državnoj razini politike kako bi se takvo što implementiralo - istaknula je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja

O Dinamu

Gradonačelnik je konstatirao kako je već u utorak na konferenciji za medije kazao, ako pobijedi ekipa koja je izvlačila novac iz Dinama, da nema šanse da se s njima raspravlja o bilo čemu, a samim time ni o situaciji sa stadionom

O vrtićima 

– Gradimo trenutačno tri dječja vrtića, onda idu još tri. Odobreno nam je u prosjeku 25 posto sredstava iz EU fondova po projektu, što znači da ostalo moramo platiti iz proračuna. S uštedama od mjere roditelj odgojitelj to će ići brže. Povećat će se kapaciteti već do početka ove pedagoške godine u rujnu, ali značajno povećanje vidjet ćemo za dvije godine – rekao je Tomašević i dodao da uz to već sada imaju nekoliko projekata prenamjene pojedinih gradskih prostora za vrtiće. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
14:36 02.03.2023.

oduvjek na svakom računu ima stavka za održavanje i razvoj vodovodne mreže. To što su se ta sredstva nenamjenski trošila nije naš problem. Novim povečanjem cijena ispada da mi sami samodoprinosom obnavljamo vodovodnu mrežu, a onda će nam holding to masno naplačivati

Avatar Barba
Barba
13:37 02.03.2023.

Povući će novac, a nema ni projekt. Kako?

JZ
Joža-Zg
14:50 02.03.2023.

Tomek laže kak cucek