Ritam grada

Treba početi skupljati papire za obnovu zgrada

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Treba početi skupljati papire za obnovu zgrada
11.01.2016.
u 14:31
Snijeg koji se topi povlači crepove, što pokazuje u kakvom su stanju objekti u centru
Pogledaj originalni članak

Snijeg svake godine, pa tako je i ove, pokaže u kakvom su stanju zgrade u centru i širem središtu grada. Zanemarimo li da oronule fasade pružaju estetski ružan prizor, topljenjem snijega postavlja se i pitanje (ne)sigurnosti jer, topeći se, sa zgrada povlači dotrajale crepove, a komadi fasada padaju na ulicu.

Suvlasnici i stanari zgrada pješake pokušavaju zaštititi upozorenjima na komadima papira, postavljanjem prepreka kantama za smeće i sličnim dosjetkama. Niti su time zaštitili prolaznike niti su odgovorni vlasnici svojih nekretnina. Jer vlasništvo, osim povlastica, nosi i obveze prema drugima.

Poticaji koje daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potaknuli su mali dio suvlasnika da pokrenu u obnovu svojih zgrada, još manji dio uspije se izboriti za sufinanciranje iz spomeničke rente, a najvećem dijelu to je udar na financije i teško im se odlučiti za skupe radove koje nosi obnova u zaštićenom dijelu. Ulazak u takvu investiciju u pravilu znači povećanje pričuve. No, misle li vlasnici da će u sljedećim godinama svi u zgradi imati sreće koja će im donijeti bogatiji kućni budžet pa im neće biti problem investirati u obnovu? Ili se nadaju da će to učiniti netko drugi za njih?

Neće! Nije riječ o osnovnoj životnoj potrebi i uvijek će novac za tu svrhu biti problem. Može im se samo dogoditi da će, dopuste li da im se zgrade nastave raspadati, biti uveden porez ili kazne zbog opasnosti koju predstavljaju drugima. U gradskoj su upravi svjesni stanja, dosta je truda uloženo u obnovu fasada na Gornjem gradu, a pripremaju i pilot-projekt obnove donjogradskih blokova. No, i tu zapinje zbog novca koji moraju uložiti suvlasnici, odnosno dati iznadpolovičnu potporu da se počne. Odgovorni vlasnici nekretnina u samom centru ne bi trebali riskirati kazne, tužbe i čekati bolja vremena. Prilike treba iskoristiti, a do 2020. preko Fonda će se financirati do 40 posto vrijednosti projekta. Idući natječaj bi trebao ići već na proljeće pa je sada idealno vrijeme da se počne skupljati dokumentacija.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TH
than
01:58 13.01.2016.

Fasade su jadne i trebamo se dozvati onoga cemu tezimo. Oni koji ih ne mogu odrzavati, neka lijepo prodaju stanove i odu gdje je jeftiniji zivot, kako je to u normalnom svijetu. Ili neka cekaju da nekome padne nesto na glavu, pa da ih tuze i ostane bez icega... Na njima je odluka...

DU
Deleted user
16:55 11.01.2016.

Dakle, posotji fonda za sufinanciranje obnove donjogradskih stanova, Ma divno. U svim gradovima svijeta, onaj tko želi živajti u centru i blizu centra, zna da će to skupo plaćati. Nekultura vlasništva visoka je. Mnogi su uvjereni da zejdnički popkrov, temelji, instalacije, fasada, stubište.... nisu nipošto njihova briga. Ako tako misle, treba ih sankcionirati. Ma fond?? A ima li fond za prigradska naselja, za predgrađa, za "radničke" četvrti ...???? Stanovati u centru je skupo i nije za svaki budžet. Tko ne može plaćati skupu pričuvu , prodat će i odseliti nešto dalje. To nije nikakva mudrost niti viša matematika.

BU
bubimima
18:23 11.01.2016.

Troškovi obnove fasade su kao i sve ostale cijene u Hrvatskoj na nivou zapadne Europe. E pa kada plaće i mirovine budu na razini te Europe, onda će stanarima, nakon što plate prehranu i režije, preostati novca da ga, ako žele, ulože u obnovu fasade.