REZOLUCIJA ZEMLJA

Treći tjedan kao veganka: U redu je posustati, najvažnije je ne odustati

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Priprema veganskih jela
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Mateja Ježovita
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Priprema veganskih jela
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Priprema veganskih jela
08.02.2022.
u 00:00
Nitko nije savršen, ne očekuje se da budemo takvi. Ljudi smo sa svojim slabostima i manama. U redu je, dakle, posustati, bitno je vratiti se opet na tračnice i ne odustati potpuno.
Pogledaj originalni članak

Da je vegan biti lako, vegan bi bio svatko. Uvjerila sam se u to tijekom trećeg tjedna vege izazova, u koji sam ušla u sklopu najvećeg ekološkog projekta u Hrvatskoj nazvanog Rezolucija Zemlja koji je pokrenuo Večernjak, jer nije protekao tako glatko kao prva dva.

VIDEO "Vegani jedu samo travu..." Razbijamo mitove o veganskoj prehrani!

Odreći se mesa i proizvoda životinjskog porijekla u neku je ruku odvikavanje. Ovisan si o tim okusima, a da nisi ni svjestan toga. Tako da sam proteklih sedam dana imala poprilične unutrašnje borbe i prepreke. Teško je bilo odoljeti mirisima i okusima na koje je nepce naviknuto od djetinjstva. Nije to samo fizička barijera, nego i mentalna koja ljude nerijetko sputava i u tome da se hrane zdravije. A postoje određene neizbježne situacije poput one kad dođeš mrtav umoran s posla i nemaš ni snage ni volje kuhati. Otvoriš hladnjak i uzmeš prvu stvar koja ti dođe pod ruku, složiš neki sendvič i večera je riješena. 

U sličnoj sam se situaciji i ja našla. Bez volje i snage da si skuham čaj, a kamoli neko jelo, stigla sam kući gladna, zgrabila sam paštetu i kruh te tako posustala. Veganskih namirnica nisam imala u tom trenutku pri ruci jer nisam stigla otići u nabavu, a tek kad sam pojela paštetu, do glave mi je došla spoznaja da sam mogla pojesti i samo kruh. Grizla sam se oko toga, ali sam kroz razgovor s prijateljem veganom shvatila da je to u redu. Nitko nije savršen, ne očekuje se da budemo takvi. Ljudi smo sa svojim slabostima i manama. U redu je, dakle, posustati, bitno je vratiti se opet na "tračnice" i ne odustati potpuno.

Bilo kako bilo, i najmanja promjena u prehrani (zamjena životinjskog biljnim mlijekom, reduciranje mesa i jaja u tjednom jelovniku...) ili pak načinu odijevanja (odbaciti krzno, jastuke od perja, kožnate rukavice i cipele, vunene majice...) može značajno i pozitivno utjecati na čovjekovo zdravlje, očuvanje okoliša, ali i spasiti životinje. Kako je i sam Mate Rimac jednom rekao, ne mora nitko umrijeti da bismo mi živjeli.

A za kraj ovog vege dnevnika slijedi nešto slatko. Dobra stvar u veganstvu jest što se u svijetu slastica gotovo ničeg ne morate odreći. Ama baš sve se može vjerno rekreirati, odnosno "veganizirati ili jesti onako kakvo jest (samo izbaciti jaja). To sam učinila sa svoja dva najdraža deserta – pitom od jabuka te tortom od mrkve. Okus je bio isti kao i prije, a u nastavku ostavljam i recept za pitu. Dobar tek!

Foto: Mateja Ježovita

RECEPT ZA VEGANSKU PITU OD JABUKA

Sastojci:

ZA NADJEV

- 1 kg jabuka

- 2 žlice cimeta 

- 1 žlica muškatnog oraščića

- korica i sok od jednog limuna

- 2 vanilin šećera (ili običnog šećera i eksrakt vanilije)

- 200 g margarina ili veganskog maslaca

ZA TIJESTO

- 250 g margarina ili vege maslaca

- žlica soli

- 4 velike žlice šećera

- 500 g brašna (ja sam koristila 250 g glatko i isto toliko oštrog)

- 1 čajna žlica praška za pecivo

- 1 dcl hladne vode

PRIPREMA

Jabuke oguliti i narezati na ploškice ili pak kockice. Treba voditi računa da budu sve iste veličine. U zdjeli pomiješati sa svim sastojcima za nadjev, osim s margarinom. Njega pak treba otopiti na laganoj vatrici i dodati začinjene jabuke. Miješati sve dok ne proključa i ostaviti 2-3 minute na vatri. Ugasiti zatim vatru i ostaviti sa strane. 

Što se tijesta tiče, potrebno je omekšali margarin pomiješati sa svim sastojcima, osim s vodom. kad tijesto mijesimo rukama, postepeno dodajemo vodu. Treba mijesiti tako dugo dok se sve ne sjedini u čvrsto tijesto. Oblikovati ga u kuglu, staviti u zdjelu, pokriti folijom i ostaviti u frižideru 15 minuta da se odmori. Nakon toga ga izvaditi van i početi valjati. Kalup prije stavljanja tijesta treba nauljiti. Razvaljati tijesto u dva dijela. Prvi dio da pokrije dno i stranice kalupa. Zatim uliti nadjev. Na gornjem dijelu se može biti kreativan. Najjednostavnija solucija je da se razvalja dovoljno da se nadjev pokrije i prstima spoje rubovi te na kraju probuši vilicom nekoliko rupa. A može se narezati na trakice pa rasporediti na tijestu u obliku šahovnice. Peći sve zajedno oko sat vremena na 180 stupnjeva. Poslužiti uz veganski sladoled od vanilije. Dobar tek!

VIDEO: Večernji list i partneri potpisali Rezoluciju Z: "Velika je privilegija sudjelovati u ovakvom projektu!"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:46 08.02.2022.

Zašto ne bih jeo meso? Kakve to veze ima sa ekologijom?

UZ
uzdravlje
07:47 08.02.2022.

Vi jedite govna , a meni je dobra i janjetina.

Avatar Apsalar
Apsalar
09:48 08.02.2022.

Tko voli nek izvoli. Ja se osjećam u skladu s prirodom, a u prirodi čovjek je svežder.