KUĆNI ZOO

Tristotinjak papiga Lisičarima kućni ljubimci

22.09.2002.
u 00:00
* Osim 20 vrsta papiga, dvorište krasi 11 pataka te dva rotvajlera
Pogledaj originalni članak

Dvorište Slavka i Jadranke Lisičar iz Dubrave, samo 50 metara od tramvaja i gradske vreve, pravi je mali zoološki vrt s tristotinjak različitih papiga. Prelijepe are, kaluđerice, aleksandre, fischerice i ostale vrste papiga iz bogate zbirke od ukupno 20 vrsta ptica, kažu, rezultat je njihove ljubavi koju su s vremenom pretvorili u hobi.

- Za papige sam se počeo zanimati još kao desetogodišnjak, a intenzivnije sam ih počeo skupljati poslije rata - kaže Slavko Lisičar dok hrani dvije are, Bebu i Koka, koji su se posljednji pridružili njegovoj bogatoj kolekciji.

Rajski vrt Lisičarevih često obilaze rodbina, prijatelji i djeca iz susjedstva, a neke od njih Slavko je i zarazio svojim hobijem.

- Papige ne prodajem. Darujem ih prijateljima ili mijenjam za neku vrstu koju nemam. Ptice nabavljam iz Njemačke, Francuske i Italije. Uzgojim vlastito jato i križanjem dobivam prelijepe kombinacije boja perja. Zbirka je vrijedna, ali o novčanoj vrijednosti ne može se govoriti. Uzgajam ih iz vlastita zadovoljstva i ljubavi - kaže Slavko.

Većina ptica nalazi se u brojnim kavezima u kojima oblijeću kućice i grane. No, neki su ljubimci povlašteni. Koka, siva žako papiga, neprestano je uza svog vlasnika, na ramenu ili obližnjoj ogradi, a s cijelom obitelji odlazi i na more.

- Koka je inače pravi lajavac, priča, pjeva kao Pavarotti, zove me po imenu, laje kao pas, fućka glazbu iz filma "Most na rijeci Kwai", no vi ste joj nepoznati pa šuti. Supruga Jadranka ima svog Bucu, kojeg držimo u stanu - kaže Slavko, dok gospođa Jadranka prepričava Bucine nepodopštine, koji je na moru fućkao za djevojkama.

Mali dubravski zoološki vrt upotpunjava i 11 ukrasnih patki koje u sklopu svoje nastambe imaju i umjetno jezerce. Ptice ljubomorno čuvaju dva umiljata rotvajlera, otac i sin - Ben i Boss.

Jesen je vrijeme parenja papiga i Slavko pokazuje šest dana stare goluždrave papigice. Čim se izlegne, svaka ptica dobiva prsten na nozi, a kako kaže S. Lisičar, u njegovom jatu nikada nije bilo bolesti.

- Sat do dva dnevno potrošim na izmjenu vode i hrane, a nastambe se jednom tjedno temeljito čiste. Ptice koje nabavljam iz inozemstva obavezno jedno vrijeme provode u karanteni - objašnjava Slavko, inače dugododišnji lovac i zaljubljenik u prirodu.

Za sada je, kaže, ograničen prostorom pa jato trenutačno ne može širiti. Ali kad ode u mirovinu, svoju pernatu zbirku namjerava preseliti u vikendicu u Lonjskom polju, a tada će je i proširiti.

M. Rajić

Pogledajte na vecernji.hr