Dani hrvatskih kupina i proizvoda od kupina koji se do rujna održavaju na desetak lokacija u gradu omogućuju malim proizvođačima da približe svoje proizvode kupcima. Među 14 proizvođača je i obitelj Marjanović koja se već 12 godina bavi uzgojem kupina te proizvodnjom prerađevina od toga voća.
Prilika za plasman
–Sretni smo što možemo sudjelovati na ovakvim manifestacijama jer su nam sajmovi i internet jedini način da plasiramo proizvode - objašnjava Paula Marjanović te dodaje da se za cijelo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo brine njezina tročlana obitelj, a šira rodbina i prijatelji pomognu u vrijeme berbe.
–Odlučili smo se za uzgoj kupina jer su jako zdrave, a mi se trudimo živjeti u skladu s prirodom - ističe.
A, osim što su zdrave jer sadrže puno željeza, antioksidansa i vitamina C, kupine su jako čvrste i prilagodljive, pa lako uspijevaju.
Novi proizvodi
Također, od kupina se mogu proizvesti razne delicije, pa tako Paula objašnjava da dolaskom toplijih dana kupina postaje slađa, te se proizvode sirupi, sokovi, džemovi i pekmezi. Slijedi priprema likera, a na kraju se kolovoza od najslađe sorte proizvodi kupinovo vino.
–Dobro je što svi ti proizvodi mogu biti na čekanju i do godine dana pa se sve stigne prodati - kaže.
Gospodarstvo smješteno u Donjoj Zdenčini, 30-ak kilometara od Zagreba, ima i pčele, a već osam godina posjeduje i ekološku markicu za svoje proizvode. (sl)