Adventske drvene kućice, njih 14, visokih pet metara, zauzele su prostor na početku Martićeve.
Pravi mali grad arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić zamislili su kao stiliziranu šumu borova, a smjestili su ondje radove domaćih dizajnera, obrtnika i primijenjenih umjetnika, kao i zanimljivu gastroponudu. Na tom je adventskom trgu, naime, sve drugačije od ostale ponude u gradu. To je i bila namjera Jeleni Slavujević i Ivani Dvorski te ostalima iz Croatian Design Superstorea, mjesta u kojemu hrvatski dizajneri predstavljaju i prodaju svoje proizvode, kada su okupljali ekipu za “Market u Martićevoj”.
DJ Edo Maajka
Zimsko je to izdanje njihove manifestacije Design District, a u sklopu marketa organiziraju 18 radionica, devet igraonica s igračkama hrvatskih dizajnera, koncerte za djecu... Danas je u 17.30 sati, primjerice, radionica umatanja poklona personaliziranim papirima, u subotu na pozornicu stupa Edo Maajka, koji neće repati, već stati za DJ pult, dok u nedjelju u 11 sati za klince pripremaju Lego gradionicu.
– Svaki dan u Superstoreu kruh na starinski način peče umjetnica Maja Marković. Brašno kupuje na mlinovima, a sastojci nisu tretirani ni prerađivani. Svi koji dođu mogu dobiti umjetnički kruh uz donaciju – kaže Jelena Slavujević. U posebnoj su kućici, dodaje, izložili hrvatske dizajnerske proizvode, a najbolje se prodaje mali bor u teglici od 129 kuna. No zanimljiv je i suvenir “Zagreb à la carte”, društvena igra u kojoj se umjesto četiri asa kao u pokeru skupljaju sastojci tradicionalnih zagrebačkih jela.
Friške kremšnite
U Samoborskoj hiži mogu se pak kupiti friške kremšnite iz njihove najpoznatije slastičarnice “U prolazu”. Dvije stoje 24 kune. A u ponudi obrta Verde su i vruće čokolade s dodacima. – Imamo okuse mente, pistacija, kokosa, bijelog brownieja, amareta, lješnjaka, narančine korice... Obična topla čokolada stoji 14, s dodatkom je 18 kuna, a možemo u nju ubaciti i rum, tada je 22 kune – objašnjavaju.
Hit je i talijanska “porchetta” kućice Cantina, koja košta 30 kuna. – Odojak se otkošti, potom se marinira mediteranskim začinima pa zamota i zaveže u štrucu te peče šest sati. Nakon toga se štruca u kućici reže te meso usitnjava i stavlja u hambi pecivo, uz dodatak crvenog kupusa i bijelog umaka – poziva na kušanje Andrej Tošev. •
Cijene su onako gotovo Skandinavske.... Kao i na cijelom adventu. Ponuda losa, a cijene astronomske za nase ljude.