Velika starinska crno-bijela fotografija glavnog samoborskog trga prvo je što uoči svatko tko uđe u buduće okupljalište Samoboraca.
Kafić Morea, spojen s pekarom Samoborska peka, otvoren je prošli tjedan u prostorima bivšeg samoborskog Končara u Ulici grada Wirgesa na križanju s Uskočkom i Mlinskom, a za unutrašnjost braća Martinaj angažirala su i projektanta. Gosti tako mogu, uz kavu ili piće, naručiti i sve što pekara nudi, što je Samoborcima već dobro poznato. Već tri godine odlaze u prvu Samoborsku peku, koju su Martinaji otvorili na Trgu kralja Tomislava. Sada će pizze, po kojima su poznati, moći naručiti i čitave, a ne samo četvrtinu.
– Kroz godine shvatili smo da u Samoboru fali nešto poput zdravljaka pa smo se odlučili za ovakav koncept – kažu Halil i Sebajdin, koji su, kažu, u Samobor prije nekoliko godina stigli s Kosova. Samobor im se sviđa, kažu, jer se tamo nikad nisu osjetili kao stranci, a i, često se šale sa susjedima, čuli su da je Samobor pun lijepih djevojaka.
Bilo je sasvim logično u kojem će se smjeru odvijati njihov poslovni život, kažu, jer dolaze iz obitelji u kojoj tradicija pekarstva traje sedamdeset godina – peći je počeo još njihov djed, potom otac, pa na kraju i oni. Uskoro će se u kafiću, uz standardnu ponudu, moći naručiti kolači i sladoled. Bit će otvoren poseban odjel i za pušače, a s dolaskom toplijih dana otvorit će i terasu prema potoku Gradni, koji teče odmah uz zgradu.
Pekarnica Samoborska peka i kafić Morea bit će otvoreni od 5, odnosno od 7 sati, pa do 23 sata, a postoji mogućnost da u budućnosti produlje radno vrijeme, pa će raditi od 0 do 24.
Sendvič, pizza, burek, buhtla... Fino i neodoljivo?