Tvrtka VG Komunalac, koja upravlja goričkom tržnicom, u postupku je nabave sedam hladnjaka koji će omogućiti prodavačima i prodavačicama sira, popularnim kumicama, da posluju u skladu s novim zakonom. Po njemu se domaći mliječni proizvodi mogu prodavati jedino u zatvorenim vitrinama, na temperaturi od četiri do osam stupnjeva.
– Tek smo u procesu nabave pa ne znamo detalje, no za svaki frižider planiramo dati između 10 i 25 tisuća kuna i taj trošak ćemo snositi sami u cijelosti – rekao je Josip Kolarec, direktor VG Komunalca.
Nabava bi trebala biti gotova, kaže, u roku od mjesec dana, a do tada su kumice obvezne sir na tržnici držati u priručnim hladnjacima.
– Prodavačice sira plaćaju mjesečnu rezervaciju mjesta na tržnici 80 kuna i dodatnih 9 kuna za dnevnu kartu. Kada stignu frižideri, plaćat će dodatnih 12 do 15 kuna dnevno za potrošnju struje frižidera – kaže Kolarec.
Na tržnici su, kaže, od ponedjeljka do četvrtka tek dvije do tri kumice, a petkom i subotom ih je više od 20. Sedam hladnjaka će, tvrdi, biti dostatno za 21 prodavačicu.
– Smatram da je jako dobro da dolaze frižideri, to je trebalo i prije napraviti. Sa sirom je zbilja teško ljeti kad se najviše kvari. Ja nikada nisam imao takvih problema jer prodam 60 sireva u pola sata – kaže sirar Ivan Cujan koji često prodaje na goričkoj tržnici.
Pitam se što je Sanitarna inspekcija do sada radila? Ljeti se preko Tržnice ne može proći od mirisa ukiseljenog vrhnja i sira s dijela tržnice gdje su kumice. Da se nije digla halabuka oko zagrebačkih kumica, vjerojatno bi i goričke i dalje prodavale sir u nehigijenskim uvjetima. U Bjelovaru kumice se već osam godina služe frižiderima, nažalost to je rijetki svijetli primjer. Gorica ne spada u katergoriju gradova koji slijede zakone i pravilnike.