INSEKTI

U Zagrebu najezda šumskih komaraca

20.05.2004.
u 00:00
Glavobolje zadaju šumski komarci, koji će kao kratkoročnija pošast nestati dočim još malo zatopli, tvrde u Zavodu
Pogledaj originalni članak

- Užas! Komaraca je već sada toliko da se navečer od straha ne usudim ni prozor otvoriti, a po noći mi svejedno zuje oko glave. O krastama i plikovima od uboda da ne govorim... - veli ogorčena Zrinka P. s Peščenice, samo jedna o brojnih građana koji se ovih dana žale na naše dežurne telefone.

Iako su zagrebački kvartovi već tjednima na udaru ekipa "Eko-deratizacije", koje komarce tamane na više od 400 registriranih žarišta, zbog komaraca ne spavaju ni u Novom Zagrebu, Sesvetama, Zaprešiću, Maksimiru, na Jarunu, Pantovčaku... No, u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, koje stručno nadzire akciju, tvrde kako su sva registrirana žarišta, unatoč čestim kišama i velikoj vlazi, pod kontrolom. Tzv. gradski komarci, koji građanima zadaju dugotrajnije glavobolje, još se, objašnjavaju, nisu stigli razmnožiti, već ih napadaju šumski komarci, koji će kao kratkoročnija pošast nestati čim još malo zatopli. No, u šumskim se staništima, poput parka Maksimir, ne smiju tamaniti kako se ne bi ugrozila biološka raznolikost.

- Od 14 vrsta komaraca registriranih lani, urbanih je komaraca među njima između 70 i 90 posto, ali nijedna vrsta u nas nije opasna po ljudsko zdravlje - tvrde u Zavodu, te objašnjavaju kako komarce, između ostalog, uzgajaju i građani.

Stoga su u kvartovima koji nemaju riješenu infrastrukturu, ili tamo gdje građani skupljaju kišnicu za polijevanje vrtova i ne čiste oluke, te na odlagalištima, sve akcije tamanjenja komaraca uzaludne.

Grad je ove godine za tamanjenje komaraca izdvojio 900.000 kuna.

Jolanda RAK ŠAJN

Pogledajte na vecernji.hr