'ZAGREB TONE SVE DUBLJE U PONOR'

Udruga za zaštitu okoliša Resnik traži Tomaševićevu ostavku

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Udruga za zaštitu okoliša Resnik traži Tomaševićevu ostavku
18.10.2024.
u 13:55
Iz Udruge ističu kako sustav prikupljanja otpada, posebno model s plavim vrećicama, ne funkcionira te je nezakonit i neprovediv.
Pogledaj originalni članak

Udruga za zaštitu okoliša Resnik ponovo upozorava na alarmantno stanje gospodarenja otpadom u Zagrebu. Iako gradska vlast ističe svoje navodne uspjehe, stvarnost je daleko od pohvala, kažu iz Resnika, jer se Grad suočava s ozbiljnim problemima. Iz Udruge ističu kako sustav prikupljanja otpada, posebno model s plavim vrećicama, ne funkcionira te je nezakonit i neprovediv. Umjesto odvojenog prikupljanja, dolazi do miješanja otpada, što se nepravedno prikazuje kao povećanje postotka recikliranog materijala. Takav pristup stvara još veći kaos i dodatne troškove za građane, napominju.

Pored toga, Udruga kritizira najnovije planove za izgradnju unificiranih spremnika za otpad jer ne nude dugoročno rješenje i ne pridonose održivom razvoju. Gradsku vlast prozivaju i za nezakonito proširenje zona za odlaganje otpada, što predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju građana, napominju.

POVEZANI ČLANCI:

Grad Zagreb predstavio je jednostrani raskid Ugovora o koncesiji za pročišćavanje otpadnih voda kao uspjeh i financijsku uštedu, no iz Resnika upozoravaju na nepredvidive troškove koji tek trebaju biti utvrđeni.  Tvrde da je ovaj potez bio usmjeren na omogućavanje izgradnje novog Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, što je smatraju manipulacijom gradonačelnika Tomaševića. 

Ističu i da se planira izgradnja još jednog odlagališta i spalionice, što bi dodatno opteretilo građane. Novi ugovor o izradi projektne dokumentacije, vrijedan 593.500 EUR, planira povećanje količine otpada i spaljivanje, umjesto smanjenja. Iz Resnika upozoravaju na opasne posljedice za zdravlje i okoliš te pozivaju na hitnu promjenu vlasti ističući da su dosadašnji potezi vodili ka stvaranju kaosa umjesto rješenja problema otpada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.