Jest će se raclette, čvarci...

Ugostitelji mame novotarijama: Pa u našem je biznisu Advent – špica!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.11.2016., Zagreb - Andrija Pirnat, vlasnik Swanky Mint hostela. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
10.11.2016., Zagreb - Bar 45 u Tkalcicevoj ulici u sklopu adventa u Zagrebu peci ce fritule na Zrinjevcu i Trgu kralja Tomislava. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
14.11.2016.
u 10:19
Ho(s)teli su bukirani, spremna je aparatura za kućice koje će preplaviti grad, svi se nadaju navali turista...
Pogledaj originalni članak

Već početkom listopada rezervirale su se sobe za prvi adventski vikend, 26. i 27. studenog.

Zagrebački su hoteli gotovo popunjeni i tijekom cijelog prosinca, a ništa drukčije nije ni u hostelima, u kojima je, unatoč tome što njihovi gosti nemaju naviku bukiranja unaprijed, popunjenost vikendima više od 90 posto. Mnogi su osmislili i posebne zimske pakete. Noćenja su nešto skuplja nego lani, kažu u hotelima, u kojima je prosječna cijena sobe s bračnim krevetom nešto više od sto eura. Postoje šanse da idu još gore, s obzirom na interes i veliku popunjenost. A u posljednjim su pripremama za blagdanski biznis i ugostitelji. Za goleme je zalihe još rano, kažu, no sva je aparatura potrebna za posluživanje iz kućica koje će preplaviti grad prošla servise i čeka početak Adventa.

Ako plane 50 porcija sarmi...

Brašno će za fritule Tomislav Galić i Igor Ratković iz Bara 45 kupiti tek dan ili dva ranije jer je važno, vele, da namirnice budu što friškije kako bi i slastice bile bolje. A moraju paziti kako bi zadržali titulu najboljih fritula na Adventu koju su im nadjenuli posjetitelji. Kućice drže na Zrinjevcu i Tomislavcu, a recept ne otkrivaju.

– Sami smo ga osmislili, a toliko je dobar da su nas znali i špijunirati. No, nitko nas još nije uspio kopirati. Radili smo svugdje u Hrvatskoj, ali Advent nam je “špica” – kaže Tomislav Galić.

Stjepan Jakševac na svom imanju u Šenkovcu osmišljava meni koji će nuditi u kućici “Stara preša”, no ni on ne otkriva koliko je češnjovki, bunceka i drugih domaćih proizvoda pripremio.

– Strašno je velika potražnja za mjestom u kućici, žele na Adventu biti i oni koji nisu ugostitelji, pa čak i mene pitaju kako ju unajmiti. Ja sam na Zrinjevcu pet godina, a dolaze mi pomagati i roditelji – govori Jakševac, dodajući da i oni zalihe nabavljaju dva-tri dana prije, a o količini odlučuju s obzirom na to koliko su prodali.

– Ako je planulo 50 porcija sarmi, primjerice, onda ćemo za sljedeći dan skuhati više – objašnjava.

Prvi će put na Adventu s novim specijalitetom sudjelovati Saša Frid. Radit će na Tomislavcu švicarski raclette, sir koji se zagrijava, a potom topljen stavlja na kuhani krumpir ili kobasicu.

– Dogovorio sam i dobavljača koji će mi dostavljati robu dva puta tjedno iz Italije. Nadam se da ću dnevno prodati jedan do dva sira koji teže 5-6 kilograma – kaže Frid.

Najbolji kuhari na Fuliranju

Njegovo će jelo biti dio ponude uz klizalište, kojim na dan prođe 2000 ljudi, a smjestit će se na Tomislavcu još 20-ak ugostitelja. Dok su lani hit bile germknedle, ove su godine novotarije čvarci, uštipci s pršutom, mast na kruhu, hladetina, sir i vrhnje, kobasica sa sirom, pekarski krumpir, bratwurst, teleći trganci, krušček s bučom i skutom... Na Zrinjevcu će svoje specijalitete nuditi 13 ugostitelja, a u 11 kućica na Fuliranju u Tomićevoj jela će spremati najbolji hrvatski kuhari. Ugostitelji se nadaju i većem broju gostiju nego lani, a tomu u prilog idu rezervacije smještaja. Kompletno bukiran prosinac imaju u hotelu DoubleTree by Hilton, a u Esplanadi, primjerice, već sad 60 posto više rezervacija nego 2015., pri čemu su primijetili i da ima dvostruko više individualnih turista koji ciljano dolaze na Advent. “Individualci” ipak najčešće odsjedaju u hostelima, koji su također osmislili poseban program. Tako će u Swanky Mintu kreirati zimski vrt u kojemu će u kućicama prodavati hranu, a bit će i zimskih koktela.

– Lani smo imali vidljiv porast prometa u baru, a ove bismo godine mogli osjetiti još veći utjecaj Adventa na poslovanje – kaže vlasnik Andrija Pirnat.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.