Konačna odluka?

Uprava Holdinga raskida Temeljni kolektivni ugovor sa sindikatima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Uprava Holdinga raskida Temeljni kolektivni ugovor sa sindikatima
23.04.2013.
u 09:46
U Zagrebačkom je holdingu 13 tisuća zaposlenih, a smanjenjem materijalnih prava uštedjelo bi se do 150 milijuna kuna godišnje
Pogledaj originalni članak

Mirenje sindikata Zagrebačkog holdinga i uprave te gradske tvrtke, čini se, ni nakon godinu i pol dana nije urodilo plodom. Kako doznajemo, uprava će raskinuti Temeljni kolektivni ugovor (TKU), a razlog je to što se ne može postići dogovor o dodatku V., odnosno smanjenja materijalnih prava zaposlenicima. Kako je poznato, uprava zahtijeva smanjenje dijela materijalnih prava kao što su regres za godišnji odmor, božićnice i otpremnine na neoporezive iznose. Time bi se uštedjelo i do 150 milijuna kuna na godišnjoj razini. S druge strane pak poznato je da sindikati zahtijevaju smanjenje plaća zaposlenima u direkciji i onima koji su na vodećim funkcijama podružnica.

Koeficijent plaća jedan naspram sedam u korist direkcije i voditelja podružnica nije način na koji se može uštedjeti, smatraju sindikalci te traže da se on vrati na stari – jedan naspram četiri.

Sporne su i takozvane jubilarne nagrade te otpremnine za koje uprava zahtijeva da se svedu također na neoporezive iznose. Tako bi za desetogodišnji rad zaposlenih, umjesto 6500 kuna, dobio 1500 kuna jubilarne nagrade. Ako dođe do raskida kolektivnog ugovora, u idućih šest mjeseci će se primjenjivati odredbe iz postojećeg TKU, a u roku od 30 dana od otkazivanja započeli bi pregovori o novom TKU.

>>Zagrebački holding nakon izbora: Smjene i manje radnih mjesta

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.