ArtEnergy projekt

Urbani vrt i koncert koji će se održati samo ako publika biciklira

Foto: 'nina djurdjevic'
'umjetnici04_nnn_gra_240613'
Foto: Marko Prpić/Pixsell
'24.06.2013., Zagreb - HDLU, Trg zrtava fasizma. Art energy projekt - stvara se urbani vrt i samoodrziva eko instalacija. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: Marko Prpić/Pixsell
'24.06.2013., Zagreb - HDLU, Trg zrtava fasizma. Art energy projekt - stvara se urbani vrt i samoodrziva eko instalacija. Umjetnici Kristina Lenard i Nikola Kukic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
25.06.2013.
u 11:20
ArtEnergy projekt okupio umjetnike i znanstvenike: Kreativnom energijom do ekološkog uzgoja i zanimljivih instalacija.
Pogledaj originalni članak

Što se događa kad se udruže kustosi, umjetnici, znanstvenici i građani vidjet će se tijekom ovog tjedna i iduća tri mjeseca u dvorištu Hrvatskog doma likovnih umjetnika gdje nastaje ArtEnergy projekt. Vrhunac će biti u subotu jer se ispred ulaza treba održati koncert Toma Evansa i grupe How Convinient! bude li publika biciklirala i na taj način stvorila struju potrebnu za ozvučenje. Nekoliko metara dalje nastaje urbani vrt u kojem rastu rajčice, bundeve, suncokret, grah, paprike, začinsko bilje... na 10 četvornih metara koje uređuju djevojke iz ParkTicipacije.

Šumski otpad

Tik do njih stvara talijanski ulični umjetnik DEM poznat po muralima, no sada radi 3,5-metarsku instalaciju od šumskih otpadaka.

– Pronašao sam kore drveća, granja, korijenje u Maksimiru i šumi Tuškanac, a napuštena gnijezda donio sam sa sobom. Radim totem instalaciju koja bi mogla postati novi dom kukcima i životinjicama – kaže DEM koji s kolegom postavlja i ručno izrađenu postaju koja će mjeriti kvalitetu zraka – temperaturu, vlagu, vjetar i količinu ispunih plinova oko džamije. Umjetnica Kristina Lenard i biolog Nikola Kukić stvaraju kompliciranu i održivu instalaciju – akvaponijski sistem u kojem žive ribe, bakterije i biljke i smjestit će je uz fontanu.

Umjetnička slika

– U kupoli će biti kadice s ribama i biljkama, a posijat ćemo sjeme koje će, dok raste, snimati kamera odozgo. Rastom će nastati ponavljajući uzorak, a energija unutar sustava stvorit će umjetničku sliku – govori Lenard. Ribe će od hrane koju im daju stvarati otpad, a razgradit će ih bakterije. Od minerala koji ostaju hranit će se biljke koje čiste vodu.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.