Nesreća

Usred noći urušio se strop u sobi dvojice umirovljenika

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Usred noći urušio se strop u sobi dvojice umirovljenika
16.08.2010.
u 21:47
Trstika i žbuka pale su na noge Ivana Kontreca i Rudolfa Burića, no na sreću nisu teško ozlijeđeni. Sutra će početi izmjena plafona
Pogledaj originalni članak

Trošan strop na drugom katu jednog od najstarijeg Doma za starije i nemoćne osobe u Zagrebu, “Trešnjevka”, u Drenovačkoj ulici, urušio se u spavaćoj sobi dvojice umirovljenika oko dva sata ujutro noću na ponedjeljak.

Probudila ih buka

Na sreću, teških ozljeda nije bilo jer je puklo po sredini, a kreveti su bili postavljeni sa strane. Ivana Kontreca (77), te je noći probudila neobična buka nakon čega su mu žbuka i trstika pale na noge.

– Tak sam se prestrašio! Nisam se mogao maknuti jer mi je to stajalo na nogama, a trstika mi se zabila i negdje kod trbuha. Morao sam čekati sestre da me izvuku. Sad sam dobro, moram još samo oprati kosu jer mi je puna materijala – priča simpatičan Kontrec, koji je u istom domu smješten preko deset godina s time da je zadnje dvije nepokretan.

Pored njega, sada kat ispod, smješten je i njegov nešto mlađi cimer, Rudolf Burić. On se doduše malo jače natukao, no osjeća se dobro. Pričati ne može jer ima kateter.

Nakon urušavanja danas je po hitnom postupku preko šezdeset, većinom nepokretnih korisnika s drugog kata preseljeno ili na kat ispod, ili na drugu lokaciju, odnosno sjedište navedenog doma u Selskoj ulici. Razlog je jasno, renovacija i prevencija. Blaženka Vilić, ravnateljica Doma Trešnjevka, kazala je da nije bilo nikakvih naznaka da će se išta urušiti. No, istini za volju, u zgradi sagrađenoj još tridesetih godina prošlog stoljeća prvotno je bilo smješteno nekadašnje Ministarstvo slatkovodnog ribarstva, da bi se 1952. na tom neprilagođenom objektu otvorio dom.

Nedostaje novca

Renovacija je, objasnila je, ravnateljica, nužna, no problem su im financije. Prvo što će učiniti, najavljuje, je promijeniti plafon na cijelom drugom katu.

– Skinut ćemo plafon od trstike i umjesto njega ćemo postaviti “knauf” – kazala je Blaženka Vilić, dodajući da će radovi po njezinoj procjeni trajati oko tjedan dana, a nakon toga će korisnike moći vratiti u sobe.

Polovicom rujna će pak krenuti s preuređivanjem preostalog dijela prvog kata. Javni natječaj je raspisan, a odabir izvođača je u tijeku. Za kompletno uređenje doma novca nemaju. Ovise, naime, o državnom proračunu, odnosno blagajni Ministarstva zdravstva.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BA
Bandit
22:27 16.08.2010.

Eto pare za dvoranu u Zaboku treba preusmjeriti npr ovdje u dom...

DU
Deleted user
05:48 17.08.2010.

nek milinović odvoji od svoje plaće i dnevnica i eto novog stropa a cijela vlada kad bi to napravila mogao bi se i cijeli dom renovirat

BA
Bandit
08:28 18.08.2010.

17.08.2010. u 05:48h gegan je napisao/la: nek milinović odvoji od svoje plaće i dnevnica i eto novog stropa a cijela vlada kad bi to napravila mogao bi se i cijeli dom renovirat -------- U PRAVU SI...