priča o dobroti

Uz podršku liječnika, sestara i roditelja djeci je ljepši i Božić u bolnici

Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Uz podršku liječnika, sestara i roditelja djeci je ljepši i Božić u bolnici
24.12.2013.
u 12:40
– Svi se trude uljepšati nam vrijeme dok čekamo transplantaciju – kaže M. Frlan
Pogledaj originalni članak

Vrijeme blagdana može biti teško, a to najbolje znaju mali pacijenti koji zbog zdravlja bolnicu neće moći napustiti ni za Božić.

Kako bi im barem malo uljepšali ove dane, jučer im je družina Zagrebenci odigrala predstavu “Priču o dobroti” na Klinici za pedijatriju KBC-a Rebro koja zauzima četvrti kat glavne zgrade. Uz vrtić i školu u bolnici te igraonicu, koji djeci pružaju više mogućnosti za zdravo djetinjstvo, veliku ulogu ima i bolničko osoblje koje se brine o njima.

Pola dana na dijalizi

– Dani su nam ispunjeni iako smo ovdje već mjesec i pol. Pola dana provodimo na dijalizi, pola u igraonici. Predstava nas je jako razveselila, a lakše nam je i jer se svi trude uljepšati nam vrijeme dok čekamo transplantaciju – rekla je Marina Frlan, majka 3,5-godišnjeg Filipa koji je u izolaciji na hemodijalizi.

Božić u Zagrebu provest će i 16-godišnji Nikola Amidžić iz Beničanaca u Slavoniji. – Bio sam jako tužan kad sam čuo da moram biti ovdje preko blagdana, ali barem ću ići kući za Novu godinu. U bolnici mi je malo dosadno, ali što mogu, nemam izbora – kaže budući tokar koji na terapiju u Zagreb dolazi posljednjih nekoliko godina.

Djeca su najvažnija

Božićnu predstavu i darivanje malih pacijenata slatkišima i pletenim igračkama organizirale su žene iz Inner Wheel Cluba Zagreb koji okuplja supruge članova Rotary kluba. Na Klinici za pedijatriju, koja je nedavno proslavila 90. obljetnicu, godišnje boravi oko šest tisuća djece. Pola ih je iz Zagreba, a pola iz ostalih dijelova Hrvatske. Liječnici ističu da je klinika najbolje mjesto za smještaj malih pacijenata jer na jednome mjestu mogu obaviti sve pretrage.

– Zasad imamo mjesta za vrlo malo roditelja, primjerice za majke koje doje. Djeca su najvažniji članovi društva i naša je zadaća da podižemo generacije koje i u bolnici žive život na pravi način. Za to je potrebno malo više prostora i razumijevanja te promjene svijesti – rekao je Boris Filipović Grčić, predstojnik Klinike za pedijatriju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.