37. SJEDNICA

Medved za molitelje rekla da su klečavci, Peternel ju napao pa su ga izbacili van

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 37. sjednica Gradske skupštine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 37. sjednica Gradske skupštine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 37. sjednica Gradske skupštine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 37. sjednica Gradske skupštine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 37. sjednica Gradske skupštine
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 37. sjednica Gradske skupštine
10.10.2024.
u 09:25
Na dnevnom redu ovog puta je 28 točaka.
Pogledaj originalni članak

Danas se održava još jedna sjednica Gradske skupštine, a na dnevnom redu ovog puta je 28 točaka. U hitnom postupku na dnevni red, između ostalog, stavljena je nagodba između Grada i države vezana za izgradnju bolnice Blato.

UŽIVO VIDEO:

TEKSTUALNI PRIJENOS:

9.45 - Započinje aktualni sat

Gordana Rusak: U lipnju ste otvorili, s velikim zakašnjenjem, produljeni dio Branimirove, probijajući taj rok četiri puta. Niste htjeli dalje kasniti pa ste rekli nećemo stavljati vodovodne cijevi jer bi time kašnjenje bilo još veće, nije potrebno, to služi samo rastrerećenu sustava. Kao gradonačelnik kažete 'samo', a da ste na aktivističkom mjestu valjali biste se po podu jer to nije napravljeno. Hortikulturno bilje koje ste posadili obraslo je u korov, a ima tu još i većih problema. Šahtovi su na toj dionici ispod razine asfalta. Osim toga, biciklistička staza vodi da nizbrdo dolazite na autobus koji je parkiran. Je li to sigurnosno rješenje? Da spomenem još da ste gospođi prerezali kanalizaciju, obećali spojiti na novu, niste to učinili nego ste spojili cisternu na tuđu zemlju. Dakle, imate li uporabnu dozvolu za ovu prometnicu?

– Kada se hvalite da ste nam ostavili projekte, tako to izgleda. Naši projekti nemaju ovako izvedene biciklističke staze, a vaši imaju. Grad ne može kažnjavati prekoračenje brzine, to radi policija, to valjda znate. Što se tiče šahtova, odgovorno tvrdim da je sada bolje nego prije – rekao je Tomašević.

– Drago mi je da ste priznali da je to projekt bivše vlasti, da ga niste dobili u ladici, ne bi ga bilo. Molim vas da mi konkretno odgovorite ima li dionica uporabnu dozvolu, ako ima neka mi se dostavi – dodala je Rusak.

– Dobio sam komentar građana da se šahte kontroliraju i postavljaju propisno – rekao je Tomašević

Ana Profeta: Projekt izgradnje prometnici i tramvajske pruge u Sarajevskoj je najavljivan u nekoliko navrata. U kojoj je fazi, prelazi li iz najave u provedbu?

– Novi ulaz u grad će biti u Sarajevskoj. Imamo sve, izvođače, nadzor...međutim, bile su dvije obiteljske kuće koje su trebale rješenje imovinsko-pravnih odnosa. Nedavno su prihvatili ponuđenu cijenu, očekujemo da radovi počnu krajem ovog mjeseca na cesti, a uskoro i na pruzi koja će biti prva koja se gradi nakon 25 godina – objasnio je Tomašević.

Slaven Dobrović: Objasnite nam motivaciju za izmjenu članka 44 GUP-a u kojem se potpuno deregulira izgradnja baznih stanica. Podsjetit ću da je taj članak izmjenjen 2014. na pritisak mnogih koji su bili zabrinuti. Znamo da to nije neopasno, pogotovo u gustoj gradskoj sredini. 

– Trenutno je završila 2. javna rasprava o izmjenama GUP-a. HAKOM i Ministarstvo prometa su dali negativno mišljenje na GUP, a moramo imati pozitivna mišljenja – objasnio je Tomašević

– To je manipulacija, HAKOM je 2014. dao pozitivno mišljenje – dodao je Dobrović.

– Ne govorite činjenice. U GUP-u Beča ni Brisela nema definirane jakosti elektromagnetskog zračenja. Jakost elektromagnetskog zračenja je definirana u zakonu, a ne u GUP-u. HAKOM nam je dao negativno mišljenje. To su jedine činjenice – rekao je gradonačelnik.

Iskra Mandarić: Koji je plan s uređenjem i obnovom Grada mladih koji ne funkcionira od potresa zbog oštećenja paviljona. Znam da Grad mladih nudi prilike za učenje u prirodnom okruženju, djeca razvijaju kreativnost, socijalne vještine i motoričke sposobnosti...

– Nije bio baš u adekvatnom stanju ni prije potresa. Pokrenuli smo obnovu koja će ići u etapama – objasnio je Tomašević.

Sara Medved: Grad se nikada nije službeno očitovao o pitanju klečavaca, nije se ogradio od nametanja stava da su muškarci duhovni autoriteti. Vjerujem da je Zagreb grad koji ne diskriminira. Molim vas da mi odgovorite ima li skup dozvolu i je li itko kažnjen?

– Ja sam se više puta javno ogradio od toga, smatram da je to zlouporaba vjere. Mislim da je riječ o političkom skupu, a za njih policija daje dozvole, ne Grad Zagreb. Rekli ste da su stavili ogrdau na javnu površinu, to nije točno. Komunalni redari su tamo s policijom i postupaju onoliko koliko mogu. Ukoliko oni nešto ne stave na javnu površinu, komunalni redari ne mogu intervenirati. Možda ste primjetili da smo Hodu za život zabranili vješanje zastava na jarbole grada– objasnio je Tomašević.

– Molim vas ovo pismeno. Što se tiče toga da je to ingerencije policije, to nije točno. Javila sam im se. Jedno je prijava skupa, a drugo rješenje za korištenje javne površine, Stavljanje transparenta gdje se priječi prolazak preko javne površine jest korištenje javne površine, tamo mogu ući samo odabrani muškarci koji prisustvuju toj molitvi. Protuprosvjednici ne ograđuju prostor i tamo svi mogu proći – objasnila je Medved.

– Komunalni redari moraju postupati po zakonu. Na javnu površinu molitelji ne stavljaju ništa jer bi morali imati rješenje, oni ga nemaju i neće ga imati. To je suprotno s našim prgramom i programom ove Skupštine – rekao je Tomašević.

Sjednica je zaustavljena na 10 minuta kako bi se Igor Petrnel udaljio iz Vijećnice zbog narušavanja reda.

Sara Medved: Od prosinca 2022. svaku prvu subotu u mjesecu na Trgu se okupljaju klečavci, ograde javnu povšinu i ne dozvoljavaju nikome da uđu u taj krug, time krše Odluku o komunalnom redu. Naime, takvi transparenti ovdje obavljaju funkciju pokretne ograde koja je prema Odluci o komunalnom redu pokretna naprava koja mora dobiti rješenje od nadležnog Gradskog ureda po članku 67., a isto tako za to se plaća i naknada. Sve to mi zvuči kao kršenje komunalnog reda koji je nedavno izglasan na Skupštini. Grad se nikada nije službeno očitovao o pitanju klečavaca

Marija Krnić: Prije par mjeseci kada su se odvijali upisi u vrtiće, pojavile su se informacije da djeca roditelja koji oboje namaju prebivalište u Zagrebu spadaju u drugu kategoriju. Zanime me što će se napraviti da bi se ta otegotna okolnost za dio roditelja otklonila?

– Proljetos smo svjedočili nizu medijski tematiziranih činjenica koje kažu da ako je jedan roditelj stranac koji živi u Zagrebu i ne može imati prebivalište zbog zakonskih odredbi, pri upisu djeca imaju manji broj bodova. Mislim da je kontekst zašto to nismo izmijenili jasan, nasljedili smo situaciju u kojoj nismo mogli upisati ni one najuže zakonske kategorije koje smo obvezni upisati. Sjećate se koliko je bilo neupisane djece koja su imala sve uvjete za upis. Sada smo u situaciji da imamo 450 slobodnih mjesta u vrtićima u Zagrebu, u gradskima 170. Sada tražimo samo prebivalište djeteta na uvid – rekla je Dolenec.

Tomislav Domes: Pitanje se tiče projekta Zagrebački kvartovi kulture. Neke od programa sam posjetio, bio sam oduševljen. Kako je program prošao u cjelini i možemo li i kada očekivati nastavak?

– Jako smo ponosni. Preko 60 događanja je bilo i preko 250 izvođača i preko 10.000 posjetitelja. Svakako idemo dalje s programom, u travnju, želimo uključiti veći broj naselja, uključit ćemo Lanište, Klaku i Vrbane – Rekla je Dolenec.

Nikola Zdunić: Molim vas da nas izvjestite o detaljima participativnog budžetiranja.

– Molim vas da nam pomogne informirati građane da se odazovu. Do sredine sljedećeg tjedna se podnose prijedlozi. Koliko vidimo, 99 posto prijedloga dolazi online, inicijalni odaziv je dobar, ali očekujemo da će na kraju doći najviše prijedloga. Nakon što ih primimo i oni prođu prioritizaciju i izvedivost, bit će javne tribine i nakon toga proces online glasanja – objasnila je Dolenec. 

Trpimir Goluža: U zadnjih mjesec dana izgubili ste tri sudska procesa, poništena je javn anabava za polupodzemne spremnike. Izgubili ste 4:0. Predlažem vam da date ostavku i prestanete sramotiti grad i građane Zagreba.

– Odbijam – rekao je Tomašević.

– Molim vas samo jedno, prestanite sramotiti građane Zagreba i molim vas da mi date pisano odgovor na prijedlog da date ostavku na mjesto gradonačelnika – dodao je Goluža.

– Jedini tko sramoti Zagreb ste vi, to radite s ove govornice, nebrojeno puta ste na rodnoj osnovi vrijeđali. Vrijeđali ste i druge, ali najviše žene. E to je sramota. Odgovorio sam usmeno, ne zaslužujete pisani odgovor. – uzvratio je Tomašević.

Mislav Herman: Promet je glavna tema. Neprekidne kolone, razjanerni građani, to je slika u prometu ovih dana. Zakrčeni su putovi s istoka, zapada, sjevera i juga. Kada uz sve to pribrojimo poslijepotresnu obnovu koja je u punom jeku, dobivamo pravi prometni kaos. Moje pitanje je, jesu li u ovim okolnistima biciklistička staze i pješačke zone, zatvaranje prometnica pravo rješenje za promet u Zagrebu? 

– Vaša teza je da su prometne gužve u cijelom gradu veće jer je otvorena jedna biciklistička staza i prširena jedna pješačka zona? Ne znam tko u to vjeruje. Sada ću vam reći kakva je slika grada koju ste nam vi ostavili prije tri i pol godine. Vodoskoke, ne iz fontana nego iz magistralnih cjevovoda koji nisu mijenjani desetljećima. Plinske cijevi, što je još problematičnije. Ceste pune rupa, tramvajske pruge u neadekvatnom stanju zbog čega iskaču tramvaji. Nadvožnjaci koji nisu sanirani, mostovi koji nisu bili obnovljeni. Potrebno je dakle, raditi puno radova – rekao je Tomašević.

– Rođen sam u Zagrebu kao i vi, samo dosta godina ranije, gužvu na Medveščaku ne pamtim. Moj put je nekidan od Petrove bolnice do Skuštine trajao 65 minuta. Cijevi od Franje Josipa treba promijeniti, tramvajske pruge isto, ali zna se kada. Ako je cijev izdržala od Franje Josipa izdržat će i do ljeta. Kada preuzmemo odgovornost za vođenje Zagreba, na tjednoj bazi ćemo otvarati sve što ste zatvorili da promet prodiše, otvaramo Masarykovu, Staru Vlašku i vraćamo traku u Deželićevu – rekao je Herman 

– Možda možete započeti s otvaranjem Markovog trga. Što se tiče toga što ćete vi napraviti, otom potom hoćete li biti kandidat za gradonačelnika, a kamoli gradonačelnik. Bili ste predsjednik ove Skupštine, svašta ste mogli uvjetovati, zašto niste obnovili sve ovo što ste naveli da se treba napraviti? Mi to radimo, toliko toga ima da je nemoguće to napraviti sve preko ljeta. Branimirovu izvodimo, prva dionica je gotova, idu sada 2. i 3. koje će rasteretiti promet – uzvratio je Tomašević. 

Iva Ivšić: Hrvatska ima promet s manjkom smještajnih kapaciteta u Domovima za straije. U zadnje vrijeme su mnogi grdaovi podigli cijene domova, Gradska uprava je na početku mandata zatekla kritičnu situaciju, neki domovi su imali oko 20 milijuna kuna duga. Jesu li se uspjeli sanirati dugovi i kakav je plan po pitanju smještajnih kapaciteta?

– Trećina korisnika svih domova za starije se nalazi u Zagrebu. Od države dobivamo 16 posto sredstava. Bivša vlast je sve domove ostavila u domovi, sada niti jedan nije u dugu i nismo povećali cijene, dapače – rekla je Danijela Dolenec.

Mirjana Kujundžić Tijak: Svakodnevno svjedočimo prometnom kolapsu po cijelom gradu. Zanima me situacija na sjevernom dijelu grada, u Mlinarskoj se već mjesecima raskopana cesta ne rješava, na Mihaljevcu se radi okretište, građani se javljaju svakodnevno i kažu da nisu vidjeli da se išta tamo radi već neko vrijeme....Voze autobusi, nema tramvaja, Pantovčak je zatvoren. Kada se planira riješiti situacija u Medveščaku?

– Što se tiče radova, podsjetit ću vas koliko ih je izvršeno ovo ljeto. Napravljeno je više nego ikada, barem od 90-ih, i gotovo svi su završeni. U Zagrebu je potrebno obnoviti apsolutno sve , od plinskih cijevi, vodovodnih, tramvajskih pruga.... Mlinarska je doista probila rokove, privatni izvođač radova nije poštivao propise – odgovorio je gradonačelnik Tomašević.

– Hvala vam što toliko brinete o Zagrebu, ali mene konkretno zanima kada će radovi biti gotovi. Nema alternativnog rješenja, Palmotićeva je npr. zagušena u svako vrijeme, to zagađuje grad. Kako vi koji se predstavljate kao zeleni, dodatno zagađujete grad – pitala je Kujundžić Tijak.

– Već sam rekao da je izvođač probio rokove. Zagrebačke ceste su potpuno preuzele Mlinarsku i očekujemo završenje do kraja mjeseca. Šestinski vijenac u 10 dana. Na Ribnjaku će pomoći dinamička signalizacija prometa.

9.25 - U ovim trenucima počinje 37. sjednica Skupštine. Nazočnan je 41 zastupnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
Korisnik99
09:56 10.10.2024.

Još jedna skupina na kojoj građani neće dobiti odgovore na pitanja.