Presica gradonačelnika

Tomašević otkrio detalje o Adventu: Povećat ćemo broj kućica

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa zamjenicima održao redovnu konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa zamjenicima održao redovnu konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa zamjenicima održao redovnu konferenciju za medije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević sa zamjenicima održao redovnu konferenciju za medije
19.04.2022.
u 11:45
Otvorenje je u srijedu, 27. travnja u 18 sati. Taj datum smo odabrali jer se 27. i 28. travnja slavi židovski dan sjećanja na Holokaust, rekao je dogradonačelnik Luka Korlaet
Pogledaj originalni članak

Za samo dva tjedna na snagu stupaju izmjene mjere roditelj odgojitelj, a Grad ubrzano radi na prenamjeni svojih mjesnih odbora u dječje vrtiće. Jedna je to od tema o kojoj će se danas razgovarati na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika. Tijek konferencije možete pratiti na portalu Večernjeg lista. 

Na oko 500 objekata vlasništvu grada i 300 u vlasništvu Holdinga namjeravaju se instalirati solarne ćelije, započeo je gradonačelnik konferenciju s tom informacijom. Kreće se uskoro u nabavu po tom pitanju. 

 

Zagrebački advent

Radimo pripreme za Advent kako bi bio što bolji. Prošle godine smo jednoglasno promijenili model za dodjeljivanje kućica, tada smo uveli i model javnih dražbi za dodjelu kućica. Sada bi išli korak dalje, i dalje će model ostati za određene lokacije, ali za određene lokacije bit će drukčiji model. Tražit ćemo organizatore programa da se jave sa kulturnim programom ali i programom oko ugostiteljsku ponudu. Bit će fiksne cijene za svaku lokaciju, a zatim će povjerenstvo na temelju kvalitete tog programa odabrati organizatora određenih lokacija, a oni će imato obvezu odraditi do kraja cijeli kulturni program. Mogu odmah najaviti i da ćemo imati puno više posjetitelja, a bit će i kolizija između adventskog razdoblja i svjetskog prvenstva u nogometu, pa očekujemo jako puno građana. Zato će se povećati broj kućica na javnim površinama. Trudit ćemo se  i decentralizirati Advent, kako možemo i u kvartovima. Odluka kojim mijenjamo ovaj model upućena je u savjetovanje prije nekoliko dana. 

Podnošenje prijedloga i peticija građana

To će biti točka na dnevnom redu Skupštine. Odluka je u javnom savjetovanju, a pitanje je bilo pravno. Deset posto je visok prag ali ga zakon propisuje. Tražili smo načine kako poštivati zakon a otvoriti prostor da građani mogu otvoriti neke teme. Našli smo rješenje tako da tim člankom reguliramo 10 posto od broja birača o zahtjevima o kojima Skupština mora raspravljati, i dodali stavak da o peticiji koju podrži najmanje 1 posto Gradska skupština može raspravljati.

Praznik rada 

Najvaljujemo da će Grad organizirati proslavu Praznika rada, to je već stoljetna tradicija koja se održavala u Maksimiru. Tako će biti i ovaj put. Malo smo promijenili program, bit će Novi fosili, zbog HNK, ZET-ov orkestar, o je na velikoj pozornici. Bit će grah, a ove godine dodali smo i štrukle. 

Otvorenje spomenika Holokaustu

Otvara se uskoro. To je projekt koji je krenuo još 2019. godine s inicijativom gradonačelnika prema Skupštini. Radovi su započeti 2020 a završeni lani. Bilo je prijepora oko posvete spomenika što smo u dogovoru s predstavnicima židovskih organizacija dogovorili i mogu najaviti sljedeći tjedan otvorenje. U srijedu, 27. travnja u 18 sati. Taj datum jer se 27. i 28. travnja slavi židovski dan sjećanja na Holokaust. Pripremili smo vrlo decentan program otvorenja. 

Pješačke zone

Prvi takav projekt je zatvaranje dijela stare Vlaške, projekt je napravljen i dobili smo suglasnost Vijeća gradske četvrti. Projekt ide i provodit će se u nekoliko etapa, prvo s miminalnim intervnecijama a onda i s promjenama. 

Jarun

Veslači kažu da je nemoguće više intervenirati, lopoči su tu. Može li se stanje sanirati? 

Bilo je raznih peripetija s određenim strojevima za lopoče, javna nabava koja se poništavala... Radimo da se to riješi jednom za svagda i da se nađe sustavno rješenje da se svake godine ne ponavlja ista tema.

Prenamjena mjesnih odbora u vrtiće

Uložili smo 25 milijuna kuna za prenamjenu prostora s obzirom da izgradnja vrtića ne može zadovoljiti potrebe u vrlo kratkom roku. Nisu prostori mjesnih odbora bili prvi koji su nam pali na pamet, ali pravila Državnog pedagoškog standarda odveli su nas prema prostorima mjesnih odbora. Trebalo se gledati da budu u prizemlju, da budu dovoljno veliki. Prostori mjesne samouprave zadovoljavaju, premda ne svi. Obišli smo jako veliki broj i s predsjednicima Vijeća gradskih četvrti našli smo se još prošlog četvrtka i tražili da iskažu slaganje i neslaganje. U većem dijelu smo se, mislim, usuglasili. Stvorit će se petstotinjak mjesta. 

Plan ubrzanja obnove 

Mislim da je plan pet točaka dobar. O svim tim točkama mi govorimo otkada smo preuzeli vlasti i upozoravamo na ono što bi se trebalo napraviti. U tim točkama je apostrofiran i bolji protok informacija. Grad Zagreb je bio partner obnove privatnih objekata i kroz mobilne timove, i kroz budžet i kroz zbrinjavanje naših sugrađana u stanove. Djelovat će i dalje. Imali smo nekoliko koordinacija. Usko grlo je prije svega minstarstvo u smislu broja djelatnika koji moraju pokriti toliki broj zahtjeva. Proces je dugotrajan. A problem je Fond koji ima problema s javnom nabavom, odnosno cijenama, mislim da će ih trebati korigirati.  

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

LL
lijepa_li si
12:18 19.04.2022.

ova milanova kopija osim štrukli niš nova nije predložila, proizvela!

JZ
Joža-Zg
12:29 19.04.2022.

Tomašević laže

ZG
zg1985
12:09 19.04.2022.

kad ce spomenik u sjecanje na genocid srba nad hrvatskim narodom od 1914. do 1995.?