Kako s malo namirnica pripremiti jednostavan, zdrav i ukusan obrok na današnjoj degustacijskoj prezentaciji u Etnografskom muzeju pokazat će vam Maja Brekalo, autorica food bloga Delicious and Healthy by Maya te autorica Moje sretne hrane, najprodavanije kuharice u hrvatskim knjižarama 2021. godine.
Zvijezde predjela, glavnog jela i deserta bit će mahunarke uz dodatak povrća i žitarica koje će nam dati pregršt nutrijenata i puno energije, a istovremeno usrećiti naše okusne pupoljke. Sudjelovanje u radionici koja počinje u 17 sati, osigurat ćete si kupljenom ulaznicom za muzej koja stoji 30 kuna. Prijave su obavezne, a možete se prijaviti putem mail adrese: edukacija@emz.hr.
Predavanje posvećeno već zaboravljenim namirnicama i jelima za kojima se posezalo u najcrnjim vremenima sutra će pak, također u prostoru muzeja od 17 sati, održati dr.sc. Jelena Ivanišević s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Ondje ćete saznati čime možete nadomjestiti pšenicu, koji dijelovi rogoza služe za jelo i je li moguće skuhati juhu od kamena, a doznat ćete i nešto više o alternativnim krušaricama i izvorima hrane te načinima pripreme i konzumacije u razdobljima gladi i nestašice. Ulaz na predavanje je besplatan.
Fermentacija je prirodni proces transformacije hrane uz pomoć bakterija, kvasca, gljivica i/ili enzima koje one proizvode. Ovim procesom proizvedeni su pivo, vino, kruh, soja sos, ocat, kiselo zelje i mnoge druge namirnice, a pretpostavlja se da je oko trećine hrane koju ljudi jedu proizvedena upravo procesom fermentacije. Na radionici "Fermentacija sa Sanjom Bilas" koja će se održati u subotu od 12 sati u prostoru Kuhaone na Opatovini 13, gdje ćete saznati sve o fermentaciji hrane te naučiti osnove tog postupka, a pripremljene staklenke povrća i dodataka ponijet ćete doma. Voditeljica radionice je Sanja Bilas, vlasnica brenda Fakat fino, čija je misija jesti brzo i zdravo svaki dan.
Cijena ulaznice iznosi 100 kuna po polazniku, mjesto se rezervira uplatom, a prijave su obavezne na mail adresu: edukacija@emz.hr.