SKUPA DELICIJA

VIDEO Na štandu smo kupili tri mjerice kestena i iznenadili se: Kada se oduzmu dva gratis, u velikoj je grama skoro kao u srednjoj

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
VIDEO Na štandu smo kupili tri mjerice kestena i iznenadili se: Kada se oduzmu dva gratis, u velikoj je grama skoro kao u srednjoj
02.10.2024.
u 14:31
Na dizanje cijena, kažu, prodavače je navelo poskupljenje u nabavi jer kilogram koji je lani stajao četiri do pet eura ove je godine skočio na devet, što je gotovo 50 posto više
Pogledaj originalni članak

Sadrže visoku dozu dijetalnih vlakana, minerala, dobrih masti, vitamina, hranjivih tvari i antioksidansa. Iako su slatkog okusa, pomažu u prevenciji i liječenju dijabetesa, kontroliraju krvni tlak, jačaju imunitet, važni su i za razvoj kostiju, a često se nađu i na listi omiljenih jesenskih delicija. Riječ je, dakako, o kestenima, a mirisi njihovih pečenih varijanti ovih dana mame brojne prolaznike na štandove zagrebačkih kestenjara. No kako biste u njima guštali, ove ćete godine morati izdvojiti od pet za najmanju do čak osam eura za najveću, koliko u većini slučajeva stoje mjerice kestena.

U najmanjoj 139 grama

Na dizanje cijena, kažu, prodavače je navelo poskupljenje u nabavi jer kilogram koji je lani stajao četiri do pet eura ove je godine skočio na devet, što je gotovo 50 posto više. Tako je cijena male mjerice većinom pet eura, srednja stoji sedam, velika osam, a odlučili smo i provjeriti koliko se komada dobije u svakoj od njih, odnosno koliko je to kestena u gramima.

Stoga smo za 20 eura na jednom od štandova u centru metropole kupili sve tri mjerice, a na vagi je najprije završila ona najmanja, koja broji osam kestena, odnosno 139 grama. Dva kestena više dobije se u srednjoj mjerici, koja teži 182 grama, a kada je na vagu stigla najveća, priznajemo, ostali smo malo i iznenađeni. Naime, prema starom dobrom običaju, veliku mjericu kestenjar nam je "podebljao" s dva primjerka gratis pa je težila 226 grama, no kada se oni oduzmu, identična je srednjoj. Točnije, teška je 188 grama, a broj kestena isti je u obje. A kada sve zbrojimo, za 20 eura ovih dana počastiti se možete s nešto više od pola kilograma pečenih kestena, odnosno dvadeset komada.

VEZANI ČLANCI: 

Pri kupnji, prodavač nam je rekao kako su brani u okolici Karlovca, a iako su, uvjerit ćete se, na prvi pogled veliki i mesnati, iznutra su ipak bili malo suhi. Ipak su ukusni, nisu preslatki, a bili smo zadovoljni i činjenicom da su od dvadeset komada tek dva bila pomalo istrunula, što je obično rijedak slučaj.

Dobri su, lako se čiste

S obzirom na to da se najčešće jedu "s nogu", odnosno tijekom šetnje, brojne će oduševiti i lako i jednostavno čišćenje jer smo u većini slučajeva ljusku uklonili u svega dva poteza, što je pak znak da su kesteni bili dobro pečeni, ali i svježi. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

GA
Galapa
15:12 02.10.2024.

Nećete imati ništa i bit ćete sretni.

ME
MediciKM
15:08 02.10.2024.

Dok ima ovaca biti će i vune...isto kao i sa trešnjama....

Avatar Marko
Marko
15:43 02.10.2024.

U Centrima kilo kestena onih krupnih 6,70.U maloporodaji.Pošto ih nabavljaju ovi kestenjari u veleprodaji?