nema razloga za brigu

VIDEO Lisica usred noći šetala po Horvaćanskoj: 'Iznenadila nas je. Nije baš mala'

Foto: Čitateljica
28.09.2021.
u 17:03
Bjesnoća već godinama nije zabilježena kod lisica u Hrvatskoj zahvaljujući uspješnoj oralnoj vakcinaciji od te bolesti - govore iz azila u Dumovcu.
Pogledaj originalni članak

Stajala je na Horvaćanskoj na zagrebačkom Jarunu te izgledala kao da njuška u potrazi za hranom. Lisica koju su snimili slučajni prolaznici jučer usred noći u gradu uz sami rub ceste, iznenadila ih je, kako nam kažu, ali nije se činila opasna.

- Snimili smo se nešto prije jedan sat. Išla sam s prijateljicom prema doma, bile smo u autu kada smo ju vidjele tako da smo se samo nakratko zaustavile da ju snimimo i otišle smo dalje dok ne naiđe drugi auto. Bile smo iznenađene jer ih još nismo vidjele u gradu, a nije bila baš mala - govori nam autorica snimke, Lucija Obrovac.

Iz Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu kažu kako nisu zaprimili dojave o lisicama u gradu, ali da nema razloga za brigu i paniku.

VIDEO Lisica na zagrebačkoj Horvaćanskoj kod Jaruna: "Nije bila tako mala..." 

- Građani ne moraju strahovati od lisice koju su snimili. Naime, one spadaju među divlje životinje koje normalno žive u zelenim dijelovima grada. Noću kad traže hranu i kad je rijedak promet, prošetat će i gradskim ulicama. Lisice poput većine životinja žele na što jednostavniji način doći do hrane, pa će zapamtiti ako se negdje odlaže smeće s ostacima hrane kraj spremnika ili ako su spremnici za smeće otvoreni. Bjesnoća već godinama nije zabilježena kod lisica u Hrvatskoj zahvaljujući uspješnoj oralnoj vakcinaciji od te bolesti - govore iz azila u Dumovcu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TR
trandri
19:29 28.09.2021.

Vele stručnjaci u vijestima da se lisice hrane malim glodavcima, a po gradskim ulicama lutaju zbog smeća gdje pronalaze hranu. Evo, lisice se već udomaćile i navikle na hrpetine smeća u nekim kvartovima jer Senf Tomašević ne radi svoj posao. Grad nikada nije bio zmazaniji, što ovi senfovi kadrovi rade nemam pojma.

LA
lajh1985
08:56 30.09.2021.

Rekao sam ja da uz 10 minuta pljuska u zagrebu ce u buducnosti biti i vijest da lisice hodaju po zagrebu makar je u mom kvartu to normalno....sljedeca vijest 2 sove na grani hucu

DU
Deleted user
22:41 28.09.2021.

Nadamo se da nisu bijesne zbog naših pasa. ALI budimo sretni da nam je priroda u takvom stanju da nam dolaze čak i lisice u grad.