ocjenjivanje vina

Vina i vinograde Brdovčani marljivo njeguju

Foto: Rajko Polić
vina brdovečka (1)
Foto: Rajko Polić
vina brdovečka (1)
Foto: Rajko Polić
vina brdovečka (1)
Foto: Rajko Polić
vina brdovečka (1)
Foto: Rajko Polić
vina brdovečka (1)
06.03.2013.
u 21:08
Vino se sada kuša da bi se izbjegle eventualne greške i korigirali postupci u slijedećim godinama, kaže Ivaković
Pogledaj originalni članak

Vinogradari su i danas užurbano orezivali svoje trsje, a vinska udruga Trsek navečer je u Prigorju Brdovečkom organizirala (pr)ocjenjivanje vina aktualnog godišta uz pomoć enologa Zdenka Ivankovića s Agronomskog fakulteta.

Udruga Trsek je zadnjih godina znatno unaprijedila vinarstvo i vinogradarsko duž Savske doline, educirala desetke vinogradara i podrumara i iznjedrila podrume i kušaonice kojima još nedostaje samo vinska cesta da bi se zaokružio zaista privlačan turistički prostor. I sama vizitacija vina i njega tijekom cijele godine već se dugo vraća u obliku kapljice vrijedne pozornosti.

- Vino se sada kuša da bi se izbjegle eventualne greške i korigirali postupci u slijedećim godinama. Era je novih ekoloških i klimatskih manifestacija, kojima se treba prilagoditi, kao i trendovima za laganijim i svježijim vinima. To podrazumijeva korekcije u tehnologiji, pravilan izbor sorti, dobar termin pa i višekratno branje i sl. rekao je
Ivaković.

Analizirani su i svi praktični postupci (kontrola vrenja), rutinske vještine poput kušanja s donje pipice, jer greške su najprije uočljive kod taloga i sl. Jednako je korisno (i lijepo) i zajedničko kušanje inače šifriranih uzoraka, jer više ljudi više znade, a oko vina znanja nikad dovoljno o čemu Trsek vodi računa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.