10. studenog

Vintage Industrial Bar: Jazz trio Roj Osa i legendarni čikaški trubač Rob Mazurek otvaraju 11. NO Jazz festival

Foto: Marina Uzelac
Vintage Industrial Bar: Jazz trio Roj Osa i legendarni čikaški trubač Rob Mazurek otvaraju 11. NO Jazz festival
27.10.2024.
u 09:00
Izvorno iniciran zajedničkom potporom čikaškog kulturnog centra te tamošnjeg jazz instituta, Mazurek je 2005. osnovao Exploding Star Orchestra kako bi istražio avangardne glazbene tradicije toga grada
Pogledaj originalni članak

Jazz trio Roj Osa zajedno s legendarnim čikaškim trubačem Robom Mazurekom otvorit će 10. studenog u Vintage Industrial Baru 11. NO Jazz festival, najavio je organizator festivala. Uz braću Nenada i Alena Sinkauza trio čini još i bubnjar Marco Quarantotto, a suradnju vide kao jedinstveni prostor autorskih ideja, koncepata, intuicije i slobode. Koriste digitalnu i analognu elektroniku, manipuliraju uživo električne i akustične instrumente kontrolirajući pritom maksimalni dinamički raspon zvučnih događaja. 

Nakon izlaska albuma “Azbestni krovovi“ i hvalospjeva koje je polučio, Roj Osa odlaze korak dalje te započinje suradnju s Mazurekom koji će im se na koncertu priključiti kao četvrti član benda. Rob Mazurek je proslavljeni čikaški jazz trubač koji je tijekom druge polovice devedesetih svojim Chicago Underground kolektivom, kao i suradnjom s članovima grupe Tortoise u izvrsnom Isotopeu 217, te grupi HiM Douga Scharina, trasirao put novoj generaciji fusion izvođača koji svoju inspiraciju pronalaze podjednako u jazz avangardi, koliko i u eksperimentalnoj elektroničkoj i rock glazbi. 

VEZANI ČLANCI: 

POSEBNE POGODNOSTI

Zagrebačka Turistička zajednica i Croatia Airlines udružili snage u promociji Zagreba kao pet friendly destinacije

Vlasnicima ljubimaca pritom se nudi 20 posto popusta na uslugu prijevoza psa ili mačke, a na raspolaganju su im i posebni paket-aranžmani s emitivnih tržišta turističke agencije Obzor putovanja, koji uključuju povratne zrakoplovne karte, smještaj u jednom od četiri zagrebačka pet friendly hotela (2, 3 ili 4 dana), kućnog ljubimca te transfer iz zračne luke do grada i obratno

Izvorno iniciran zajedničkom potporom čikaškog kulturnog centra te tamošnjeg jazz instituta, Mazurek je 2005. osnovao Exploding Star Orchestra kako bi istražio avangardne glazbene tradicije toga grada. Okupio je skupinu glazbenika koja predstavlja raznolikost suvremene glazbene scene grada, uključujući glazbenike iz često odvojenih zajednica sjevernog, zapadnog i južnog dijela Chicaga, od post-rock scene u usponu do vrlo utjecajnih AACM-a i Northside Improvisationa.

Mazurek je nekad bio redoviti gost NO Jazz i Žedno uho festivala, na kojima je sa svojim Chicago Underground projektima nastupio čak šest puta, dok je zadnje gostovanje na festivalu imao 2007. kad je odsvirao nezaboravan koncert s Exploding Star Group.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.