U Zagrebu će ovaj tjedan ponovno biti otvoren restoran “Voncimer”, ali otvaraju ga novi vlasnici. Tetjana Ostrogliad i Andrij Plotnikov novi su stanovnici Zagreba pristigli iz Ukrajine. – I nismo sami, u Hrvatskoj je sada dosta Ukrajinaca, pa je tako i nekoliko naših dobavljača i suradnika u restoranu također iz Ukrajine – kaže Tetjana dodajući da su se zaista lako uklopili.
Sličniji smo nego što mislimo
– Ukrajinci i Hrvati vrlo su slični. Mentalitet nam je jako sličan, smijemo se istim šalama, čak je i jezična barijera lako savladiva. Cijenimo kvalitete hrvatskih ljudi, koji su sjajni. Ipak, posebno nas je osvojila ljepota Hrvatske, vaše more i otoci, ali i unutrašnjost zemlje. Teško je takvo što naći negdje drugdje. Volimo reći da smo u Hrvatskoj drugi put. Prvi put smo bili ovdje kada smo je prvi put posjetili, a drugi put smo ovdje sada kada smo u Hrvatskoj odlučili živjeti – kaže Tetjana. Nije ipak sve išlo glatko, osjetili su dio naših teškoća. – Dugo smo čekali dozvolu za boravak, za četiri osobe čak tri mjeseca. Bilo je potrebno puno dokumentacije, no sve je to neusporedivo bolje i brže nego u Ukrajini gdje državna uprava jedva i reagira na vaše traženje. Nakon što smo dobili dokumente, sve ostalo išlo je puno lakše – kažu novi vlasnici “Voncimera”. Birokracija nije jedini razlog što su svoju domovinu zamijenili Hrvatskom. – U Ukrajini danas nije lako. Iz Harkova smo, 2014. bilo je zaista napeto, no i životni uvjeti neusporedivo su teži nego ovdje. Vodu iz slavine ne možete piti, zrak je puno zagađeniji, navečer se ne možete prošetati... Odlazak predvečer u Maksimir nešto je što nam je za života u Ukrajini bilo nezamislivo. Ako ništa drugo, barem znate da će se policija primjereno ponašati, za razliku od ukrajinske kojoj je uvjet za rješenje svakog prekršaja 200-300 grivnji – govori Tetjana. Ona i njezin suprug Andrij u Ukrajini su prodali sve, ostavili uspješne poslovne karijere i s partnerom iz svoje domovine odlučili ponovno otvoriti “Voncimer”.
Pomažu hrvatski prijatelji
– Kada smo prvi put ušli u restoran, rekla sam sama sebi da ništa ne želim mijenjati. Čak ni ime, “Voncimer” me asocira na nešto toplo, gdje želite biti. Pomaže nam prijatelj, poznati zagrebački arhitekt Andrija Rusan. Imat ćemo nekoliko ukrajinskih jela, no to ipak neće biti ukrajinski restoran, već prije svega vrhunska talijanska i francuska kuhinja – objašnjava nam Tetjana navodeći i jednostavan razlog – više su građani svijeta nego Ukrajine. – Kuhati smo učili u “Kul Inu” u Sisku a usavršavali se u Italiji gdje smo radili i u restoranu s Michelinovom zvijezdom. Trajalo je to godinu dana. No, nositelj ponude bit će naš glavni kuhar Kostjantin Lukjanjenko, koji je nakon Italije i Poljske lako prihvatio našu ponudu da dođe u Hrvatsku – govore nam simpatični Ukrajinci. Pića za restoran izabrao je poznati enoekspert Saša Špiranec, probrana hrvatska vina i zanatska piva upotpunit će meni šefa Lukjanjenka.
Pa nisu ni naši murjaci jeftini, zlato moje...