ČIŠĆENJE SNIJEGA

Za čišćenje krovova odgovorni upravitelji zgrada

14.01.2003.
u 00:00
- Čišćenje snijega s krovova nije naš osnovni posao. Postoje službe zadužene za to - upozoravaju vatrogasci i policija
Pogledaj originalni članak

Iako je radi uklanjanja snijega i ledenih siga s krovova Dispečerski centar Gradskog stambeno-komunalnoga gospodarstva (GSKG) na raspolaganju 24 sata dnevno, kada opasnost s krovova zgrada zaprijeti, većina građana panično zove vatrogasce i policiju. Za sve zgrade kojima upravlja GSKG ima ugovore o održavanju - što uključuje i skidanje snijega s krovova - s ukupno 39 specijaliziranih tvrtki i upravitelj zgrade dužan je Dispečerskom centru samo dojaviti potrebu za intervencijom što se plaća iz zajedničke pričuve stanara.

- Snijeg bi se svakog trenutka s vrha zgrade iznad pješačkog pothodnika mogao srušiti na prolaznike! Zvao sam vatrogasce koji su mi rekli da na teren ne smiju bez odobrenja policije. U policiji su mi odmah dali broj tvrtke Šilako, gdje mi je rečeno da je njihova usluga 280 kuna po satu plus PDV, a da na teren izlaze samo ako imaju četiri sata posla. Zanima me tko će to platiti jer ne znam tko je vlasnik zgrade - u panici je na naš dežurni telefon nazvao Ljubomir Čuvalo, vlasnik cvjećarnice u prizemlju stambene zgrade u Laništu. Nakon nekoliko telefonskih poziva, on je ipak uspio doznati da je zgrada u vlasništvu Ministarstva branitelja RH.

- Nazvali smo u Ministarstvo branitelja i oni su vrlo brzo došli, postavili oznake opasnosti i obećali da će se za nekoliko sati naći nekoga da ukloni snijeg s krovova - rekla je Josipa Čuvalo.

Iako su dužni ukloniti snijeg samo s javnih ustanova, vatrogasci građanima pomažu koliko stignu. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mladen Malčić kaže kako su u protekla tri dana imali ukupno 39 intervencija uklanjanja snijega s krovova.

- Nemamo dovoljno vozila pa na teren radi snijega može ići samo jedno. Ostala moraju biti spremna ako negdje izbije požar - kaže M. Malčić. Glasnogovornicu Policijske uprave zagrebačke Stanku Saraju smeta neupućenost građana.

- Svaki stanar trebao bi znati ima li njegova zgrada ugovor o održavanju s GSKG-om ili ne. Svatko se treba pobrinuti za svoju zgradu ili kuću. Policija će izaći na teren samo u hitnim slučajevima - ako su ugroženi životi ili imovina. Sve ostalo nije posao policije - upozorava S. Saraja.

M. Mapilele

Pogledajte na vecernji.hr