CIJEPLJENJE

Za cjepivo protiv bjesnoće odsad 111 kuna

04.01.2002.
u 00:00
* Za mačke nije obvezatno cijepljenje protiv bjesnoće pa cijene variraju i do 120 kuna
Pogledaj originalni članak

Ovlaštene veterinarske stanice i ambulante jučer su, u skladu s naredbom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, počele obvezatnu godišnju akciju cijepljenja pasa protiv bjesnoće koja će trajati do 31. ožujka. Cijena cijepljenja je pet kuna viša nego lani - iznosi 111 kuna (s PDV-om), doznajemo od mr. Anđelka Gašpara, načelnika Odjela za inspekcijske poslove Uprave za veterinarstvo.

- Ministarstvo je novu cijenu cijepljenja odredilo na prijedlog Hrvatske veterinarske komore. Uz obvezu veterinarskih stanica i ambulanti da dostave materijale svih životinja sumnjivih na bjesnoću, u cijenu je uračunano cjepivo, tablete ili injekcija protiv psećih parazita, markica te, ako je pas nema, međunarodna knjižica o cijepljenju - veli mr. Gašpar i dodaje kako će nakon 31. ožujka svi vlasnici koji se ogluše na naredbu Ministarstva poljoprivrede i šumarstsva o obvezatnom cijepljenju svojih ljubimaca plaćati 126 umjesto 111 kuna. A otkrije li ih veterinarska inspekcija - i kaznu od 500 do 1000 kuna.

Na području Zagreba godišnje se, doznajemo, cijepi oko 32.000 lajavaca, a lani ih je u čitavoj Hrvatskoj cijepljeno oko 388.000, što je, procjenjuje se, oko 85 posto. No, iako mačke gotovo u jednakom broju obolijevaju od bjesnoće u nas još uvijek nije obvezatno cijepljenje mijaukavica pa ih je lani, primjerice, u Hrvatskoj cijepljeno svega 2563.

Za razliku od "univerzalne" cijene psećeg cjepiva, cijenu mačjeg određuju sami veterinari. Tako, primjerice, u Veterinarskoj ambulanti "Šapa" u Taborskoj 5a na Trešnjevci ove godine za cijepljenje mijaukavica treba izdvojiti 100, a u "Plavom križu" u Konjičkoj 21 na Knežiji 120 kuna. (J. Ra.)

Pogledajte na vecernji.hr