od dore huber

Za prste polizati: Naišli smo na savršen recept za legendarni kukuruzni kruh s Dolca

Foto: shutterstock
24.12.2021.
u 13:00
Pronašli smo ga u popularnoj Facebook grupi Starozagrebački recepti, koja je zaista gasto meka modernog doba za tradicijsku hranu, i sami isprobali
Pogledaj originalni članak

Mekan i ukusan iznutra, a izvana ima slasnu i hrskavu koricu. Kukuruzni kruh kralj je među svojom "braćom" iz obitelji ovih pekarskih proizvoda, a slaže se s raznim jelima, posebice onima na žlicu poput gulaša- Često ga se sljubljuje s čvarcima i sarmom koja je pak princeza božićnog i badnjeg stola. Za prste polizati su, složili bi se mnogi, oni od naših dobrih, starih kumica s Dolca koje nekom čarolijom uvijek nude najukusniju hranu, onoj kojoj nema premca.

A u popularnoj Facebook grupi Starozagrebački recepti, koja je zaista gasto meka modernog doba za tradicijsku hranu, naišli smo na genijalni recept od dugogodišnje članice Dore Huber za legendarni kukuruzni kruh s Dolca koji, govoreći iz iskustva, baš svakome ispadne savršen. Isprobali smo ga i sami se zaljubili u jednostavnost pripreme ovog domaćeg "blaga". S nogu nas je na kraju oborio miris i okus ove namirnice koje nerijetko se uzima zdravo za gotovo, a zaslužuje mnogo više zasluga i hvale.

"Kad sam kao mala išla s mamom na plac, najdraže mi je bilo kad bi mi kupila šnitu kukuruznag kruha od kumica. Još se sjećam punine okusa", prisjetili su se članovi grupe u komentarima.

Kukuruzni kruh s Dolca

SASTOJCI:

1/2 kg kukuruznog brašna (domaćeg)

500 gr kipuće vode

14 gr soli

5 gr svježe germe u malo vode

100 gr raženog brašna

PRIPREMA:

Kruh se ne diže dugo već pri pečenju. Germa se samo malo razmuti i ne treba se dizati. Kukuruzno brašno se pofuri sa kipućom vodom i pusti da se ohladi. Kad se ohladi bude grudasto. Doda se raženog brašna. Tijesto se ne mijesi kao obično digano, nego se više stišće šakama prema dolje. Vode se ukupno doda toliko da kruh na bude previše tvrd, ali ni previše mekan da se razilazi. Soli se stavlja po potrebi..Kruh prije pečenja premazati vodom i brašnom. Uzme se gusnata rangla s poklopcem, ugrijala je u pećnici na 250 st, stavila kruh unutra sa pek papirom, poklopila poklopcem, stavila u pećnicu. Svakih 15 min smanjivati temp za 20 stupnjeva, znači prvih 15 min 250 st, pa 230, 210, 190.. Nakon tih sat vremena jednostavno isključiti pećnicu i ostaviti unutra kruh još 20 min.

* recept od Dore Huber

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.