Zaboravljeni običaji

Za samo jedan jastuk treba tri kilograma perja

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2017., Bestovje - Clanovi Zavicajnog drustva Zagorec prezentiraju stari tradicijski obicaj 'cehanja perja' cime nastoje ozivjeti zaboravljene obicaje svetonedeljskog kraja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2017., Bestovje - Clanovi Zavicajnog drustva Zagorec prezentiraju stari tradicijski obicaj 'cehanja perja' cime nastoje ozivjeti zaboravljene obicaje svetonedeljskog kraja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2017., Bestovje - Clanovi Zavicajnog drustva Zagorec prezentiraju stari tradicijski obicaj 'cehanja perja' cime nastoje ozivjeti zaboravljene obicaje svetonedeljskog kraja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2017., Bestovje - Clanovi Zavicajnog drustva Zagorec prezentiraju stari tradicijski obicaj 'cehanja perja' cime nastoje ozivjeti zaboravljene obicaje svetonedeljskog kraja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2017., Bestovje - Clanovi Zavicajnog drustva Zagorec prezentiraju stari tradicijski obicaj 'cehanja perja' cime nastoje ozivjeti zaboravljene obicaje svetonedeljskog kraja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
31.01.2017.
u 12:09
Članovi i članice Zavičajnog društva svake godine zadnjeg petka u siječnju prezentiraju stari običaj “čehanja” perja u društvenom domu Bestovje
Pogledaj originalni članak

– Perje bi počeli skupljati čim se rodilo žensko dijete. Za jedan jastuk potrebno je tri kilograma perja, a običaji nalažu da se djevojci za udaju pokloni barem šest jastuka – prisjetila se davno napuštenih običaja Ivanka Domitran, predsjednica Zavičajnog društva Zagorec. Ona se u veselom društvu svojih prijateljica u petak uz pjesmu i druženje podsjetila na zaboravljene običaje svetonedeljskog kraja. U želji da očuvaju kulturu i tradiciju, članovi i članice Zavičajnog društva svake godine zadnjeg petka u siječnju prezentiraju stari običaj “čehanja” perja u društvenom domu Bestovje.

– Čupalo se samo gornje perje s tijela pera, a najfinije paperje, pahuljica, ostavljalo se uz tijelo. Perje i paperje koristilo se za punjenje posteljine – objasnila nam je postupak Ivanka Domitran i dodala kako najbolje grije guščje perje. Perušku, vršni dio guščjeg krila, gazdarice su koristile kao metlicu, za fino skupljanje brašna dok su mijesile tijesto. Davno prije, žene i djevojke u hladnoj zimskoj noći okupile bi se za stolom i tri-četiri večeri zaredom “čehale” perje. Nakon toga, uslijedilo bi “likovo” i proslava. Ispekli bi se gibanica i domaći kolači, a vrijedne žene napokon bi predahnule uz pjesmu i ples. Na plesnom podiju pridružile bi im se i njihove “lošije polovice”.

– Dok smo mi čehale perje, naši muževi bi kartali ili razgovarali u kutu, nikakve koristi od njih nije bilo – kroz smijeh će gazdarica Ivanka. Pomalo je, kaže, nostalgična jer su takvi običaji zapostavljeni i mladi za njih znaju samo kroz priče onih starijih. Dok su demonstrirale čupanje perja, vesele žene su i zapjevale. U pjesmi i plesu na kraju im se pridružio i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.