Država vraća novac Gradu

Za škole, zdravstvo, socijalu... još 400 milijuna

Za škole, zdravstvo, socijalu... još 400 milijuna
19.12.2015.
u 15:00
Trgovački sud presudio je da država mora vratiti nezakonito uplaćeni novac, a početnih 205 milijuna kuna povećale su kamate
Pogledaj originalni članak

Gradski proračun bit će "deblji" za više od 400 milijuna kuna koje je država, odnosno Ministarstvo financija dužno vratiti Gradu Zagrebu, a što je presudio Trgovački sud u Zagrebu. Riječ je o prvostupanjskoj presudi prema kojoj država Gradu mora vratiti 205,6 milijuna kuna uvećanih za kamate te platiti sudske troškove od 635 tisuća kuna.

Presuda, iako još uvijek nepravomoćna, dodatni je vjetar u leđa pročelniku za financije Slavku Kojiću koji je prije četiri mjeseca dobio i presudu Visokog upravnog suda prema kojoj nije dužan uplatiti 337 milijuna kuna koje ga traži država.

Grad je 2008., 2009., 2010. i 2011., na traženje Ministarstva financija, uplatio 205,9 milijuna kuna ne znajući da jedinice lokalne samouprave koje imaju više novca od minimalnog standarda ne moraju "višak" uplaćivati u takozvani Fond za izravnavanje iz kojeg se novac daje manje razvijenim općinama i gradovima. Minimalan standard služi za financiranje osnovnih i srednjih škola, socijale, zdravstva i vatrogasaca te će ga za to potrošiti i Grad kad dobije novac za račun.

– Vratit ćemo sredstva kamo pripadaju. U sadašnjem prijedlogu proračuna nismo ih uvrstili jer Ministarstvo ima pravo žalbe. No, predlažem da odmah sjednemo i dogovorimo modalitete isplate jer je stvar jasna i potvrđena na dva suda pa prolongiranje samo povećava kamate državi – smatra Kojić koji će novac, postane li presuda pravomoćna, dodati rebalansom proračuna.

– Lako ćemo to riješiti, problem je kad novca nema. Novac ćemo uložiti u područja za koja je namijenjen – kazao je gradski financijski pročelnik koji trenutačno priprema završnu verziju proračuna za 2016.

Proračun će, kazao je, amandmanima biti dosta promijenjen u odnosu na prijedlog iz prvog čitanja. Cilj im je, jer ne žele prijevremene izbore u Zagrebu, da proračun bude izglasan te su uvažili dosta prigovora i prijedloga gradskih zastupnika.*

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

ZA
zambezi
16:39 19.12.2015.

Saad imaaaa za sljemensku žičaru!!

GE
geler203
21:05 20.12.2015.

"Lako ćemo to riješiti", rodjaci već čekaju u niskom startu da započnu preplaćene poslove.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
08:29 21.12.2015.

Rodjo party.