Umirovljenik Franjo Barunčić za sebe i suprugu pripremit će dalmatinsku blitvu, sezonsku salatu i pečeni pileći batak.
Sastojci (za 2 osobe):
2 batka i 2 zabatka 14 kuna
pola kilograma blitve 10 kn
4 krumpira 3 kn
3 rajčice 8 kn
2 krastavca 6 kn
pola kilograma trešanja 12 kn
češnjak, maslinovo ulje, vegeta, sol
Ukupna cijena ručka 53 kune.
Postupak:
Oprane batke i zabatke zarezati na 2-3 mjesta i začiniti ih s obje strane maslinovim uljem, paprom, solju i malo vegete. Meso složiti u tepsiju, dodati malo maslaca i lovorov list. U ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva potrebno peći oko sat vremena. Uz meso Barunčić će kuhati i blitvu s krumpirom. Blitvu je potrebno prvo očistiti, dobro oprati i narezati na malo manje komade. U velikom loncu treba ugrijati vodu u koju nakon ključanja treba kuhati blitvu. Blitva se kuha oko pet minuta, a gotova bi trebala biti mekana i svijetlo obojena, a ne kašasta.
Blitvu premjestiti u zdjelu i dodati kuhani krumpir, češnjak i maslinovo ulje. Uz ovo jelo, u potrazi za osvježenjem, Barunčić će pripremiti i salatu od rajčice i krastavaca. Njih će samo narezati, posoliti i začiniti maslinovim uljem i jabučnim octom. Za desert će supruzi ovaj zagrebački umirovljenik poslužiti trešnje, koje se na trešnjevačkoj tržnici nakon podneva mogu dobiti i za nešto nižu cijenu.