uvođenje reda

U svakom će se trenutku znati cijene stanova po kvartovima

28.04.2012. Zagreb - Zelena povrsina Vukomerec, treca po redu akcija radija Antene Zagreb Za ljepsi grad. Uredila se zelena povrsina oko stambenih zgrada tako sto je zasadjena nova trava, posadjeno drveca i cvijece. Akciji su prisustvovali mnoge poznate o
02.12.2010., Medvescak 103, Zagreb - Zgrada u kojoj stan ima Vinko Mladineo. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
vrbani
27.08.2009., Jelkovec-Sopnica, Sesvete - Stanovi izgradjeni u zagrebackom naselju Sopnica-Jelkovec prema zagrebackom modelu stanogradnje. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
12.03.2013., Pula - Gradnja POS stanova na lokaciji u Sijani privodi se kraju. Investicija je vrijedna 29,2 milijuna kuna, u cemu Grad Pula sudjeluje sa 6,2 milijuna kuna. Izvodjac radova je krizevacki Radnik, odabran javnim natjecajem koji je provela drz
07.08.2014.
u 11:30

Nema više slobodnih procjena zemljišta, kuća ni stanova
Pogledaj originalni članak

Uspostavljanje baze podataka o vrijednostima nekretnina kako bi se stalo na kraj slobodnim procjenama zemljišta, kuća i stanova koje se nude na prodaju očekuje se tek na jesen, a Grad Zagreb već sada primjenjuje model zasnovan na internoj bazi procijenjene vrijednosti nekretnina!

Cijena za svaki kvart

Računica je, barem u slučaju kada Grad kupuje zemljište, temeljena na vrijednosti svih kupoprodajnih ugovora koje u Gradu posjeduju još od 2012. godine i po kojoj od sada nude krajnju cijenu za kupnju. A kako je objasnila Jasminka Lukač, pročelnica Ureda za imovinsko - pravne poslove na području cijelog Zagreba formirano je 690 cjenovnih blokova, unutar kojih se prati poslovni promet nekretnina. Tako će se iz gradske blagajne, za stan koji Grad kupuje na Jarunu za potrebe osoba s invaliditetom, izdvojiti najviše 1310 eura po četvornom metru, dok će za iste potrebe, ali na Vrbanima, Grad dati i do 1400 eura za kvadrat stana.

Objašnjenje im je jednostavno – prema njihovoj bazi podataka, dio oko Jaruna može se prodavati u rasponu od 1100 do 1900 eura, dok je na Vrbanima cijena, barem prema evidenciji kupoprodajnih ugovora, od 862 do 1550 eura po četvornom metru. Ipak, gradska baza podataka vrijednosti nekretnina tek je od lipnja, donošenjem Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina na razini Ministarstva graditeljstva, dostupna samo procjeniteljima, a okvirne cijene tek će, ako je suditi po najavama iz gradskog Ureda za imovinskopravne poslove, za šest mjeseci biti dostupne svim građanima.

Takva bi mogućnost, budu li se u Gradu držali obećanja, dovela do uvođenja reda. Naime, nekretnine u Zagrebu s utvrđenom i građanima dostupnom bazom podataka mogle bi se kupovati, prodavati i iznajmljivati po realnim cijenama po kojima su ih platili i okolni vlasnici, što bi kupce poštedjelo pozamašnih početnih svota koje traže prodavači ili bi prodavače poštedjelo niskih cijena od kojih počinju kupci.

– Objavit ćemo privremeni plan s prikazom približnih vrijednosti onih cjenovnih blokova za koje postoji dovoljan broj poredbenih podataka – poručili su iz gradskog Ureda za imovinskopravne poslove ne želeći odgovoriti koje su to četvrti u kojoj su stanovi najskuplji. Ipak, planirana baza podataka nipošto ne isključuje obvezu sudskog vještaka da sam pribavi dodatne podatke.

Vrijednost stanova u padu

Baza podataka je dobra jer će pomoći da se usklade vrijednost nekretnine po kvartovima, naseljima, ulicama, ali to isto znači da će konačna cijena ipak ovisiti i o svakoj nekretnini zasebno– rekao je sudski vještak Zlatko Omerhodžić.

Dodao je da neće biti moguće da jedan vještak procjeni veću ili manju vrijednost od drugog, što se danas često događa. I dok Zagrepčani čekaju na transparentan uvid u cijene stanova, kuća i građevinskih zemljišta u svom kvartu, tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici ostvarile su ove godine, barem prema istraživanju Centra za nekretnine, pad od 3,6 posto.

– Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju ove godine iznosi 1555 eura, dok najskuplji kvadrat zagrebačkog stana prosječno iznosi 2109 eura – poručili su iz Centra za nekretnine.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:35 07.08.2014.

Kakvih 1300-1500 eura? Dajte vise prestanite sa propagandom, sve preko 1000 eura mozete zaboraviti i to na Pantovcaku. Ovo ostalo 600-700 eura, uzmi ili ostavi. Biti ce i po 500 a mnogo toga i badava za rusenje.

BA
balansero
14:24 07.08.2014.

nekretnina vrijedi koliko za nju možeš dobiti, cijeniti se može ali prodati je teško. kad su u pitanju prometni koridori, gradnja infrastrukture, javni sadržaji cijena zemljišta i nekretnina može biti 50% veća od tržišne.

DU
Deleted user
11:54 07.08.2014.

Najbolje da Partija odredi koliko što vrijedi.