SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA

Zagreb utočište beskućnika zbog manjka socijalnih usluga u manjim gradovima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb utočište beskućnika zbog manjka socijalnih usluga u manjim gradovima
10.10.2024.
u 14:15
Hrvatska mreža za beskućnike i njezinih 18 članica ove je godine pripremila niz aktivnosti kojima želi senzibilizirati javnost za probleme socijalno isključenih pojedinaca i obitelji koji se često nalaze u začaranom krugu siromaštva.
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj ima više od 2000 beskućnika i samo 420 mjesta u prihvatilištima i prenoćištima, a preko 10.000 osoba živi u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima stanovanja, upozorila je Hrvatska mreža za beskućnike u povodu Svjetskog dana beskućnika.
Osim smještajnih kapaciteta, beskućnicima, pogotovo onima u manjim gradovima, nedostaje i drugih socijalnih usluga kao što su pučka kuhinja ili dnevni boravak. Zbog toga mnogi od njih dolaze u Zagreb gdje onda imaju problema sa zakonom o skitnji, jer im na osobnoj iskaznici (ako je imaju) nije navedeno prebivalište u Zagrebu nego u nekom drugom gradu, prenosi HRT.

Na taj je problem upozorio predsjednik udruge "Fajter" Mile Mrvalj koji je zaprijetio jednodnevnim štrajkom glađu ispred Ministarstva unutarnjih poslova na Svjetski dan beskućnika, ali je od odustao nakon što ga je resorni ministar Davor Božinović pozvao na sastanak. - Što se tiče problema s mjestom prebivališta, moj je prijedlog da se izdaju socijalne osobne iskaznice za beskućnike, s rokom od godinu dana, kako bi s tom osobnom mogli ostvariti sva socijalna i zdravstvena prava", napisao je Mrvalj na svom Facebook profilu.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatska mreža za beskućnike i njezinih 18 članica ove je godine pripremila niz aktivnosti kojima želi senzibilizirati javnost za probleme socijalno isključenih pojedinaca i obitelji koji se često nalaze u začaranom krugu siromaštva. Tako su zagrebačke članice HMB-a (Udruga PET PLUS, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas zagrebačke nadbiskupije i Udruga Dom nade) od 11 sati na Glavnom kolodvoru beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem podijelit poklon pakete sa trajnim prehrambenim proizvodima i higijenskim potrepštinama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.