Veliko popuštanje

Provjerili smo što kažu Zagrepčani nakon ukidanja mjera i nose li još uvijek maske

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Nakon dvije godine ukinute mjere nošenja maski, no neki građani ih i dalje nose
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Nakon dvije godine ukinute mjere nošenja maski, no neki građani ih i dalje nose
09.04.2022.
u 15:23
No, mnogi su nam ipak rekli da im je zbog popuštanja mjera drago, jer im nenošenje maski i povratak na "staro normalno" daje osjećaj da se stvari napokon vraćaju na bolje.
Pogledaj originalni članak

Od ponoći ukinute su praktičke sve epidemiološke mjere, što znači da maske više ne treba nositi u trgovinama i drugim zatvorenim prostorima - osim, naravno, zdravstvenim ustanovama i domovima za starije te osobe s invaliditetom. Da su maske pale, može se zaključiti zakorači li se u neki zagrebački trgovački centar ili trgovinu. Kupaca s maskama na licu moglo vidjeti tek rijetko, a oni koji ih još uvijek nose kažu da je zbog navike ili jer su ugrožene skupine pa se zbog svojeg zdravlja i sigurnosti žele i dalje maksimalno štititi od koronavirusa.

– Politika je možda skinula maske, ali korona je još uvijek među nama. Preboljela sam ju dva puta i ne želim još jednom, bilo je to teško iskustvo – kaže nam Đurđica Novak, koju smo zatekli u zagrebačkom Garden Mallu. No, mnogi su nam ipak rekli da im je zbog popuštanja mjera drago, jer im nenošenje maski i povratak na "staro normalno" daje osjećaj da se stvari napokon vraćaju na bolje. Ljudi se, u stvari, ponašaju kao da korone više ni nema jer se ne pridržavaju ni razmaka u redovima, a ne obaziru se previše ni maksimalni broj dopuštenih kupaca u pojedinim trgovinama.

 

- Meni je drago što ne moramo više nositi maske, najviše su mi smetale na poslu gdje sam ih morao imati cijeli dan - govori nam Domagoj Sabić.  Nošenje maski, podsjetimo, Vlada još uvijek preporučuje, no sad tu odluku prepušta individualnoj procjeni i odgovornosti svakog pojedinca. Tako se među onima koji su još u trgovine još uvijek ušli "naoružani" dobrim starim platnenim ili FFP2 maskama uglavnom radilo o ljudima starije životne dobi ili kroničnim bolesnicima.  Slična situacija mogla se primijetiti i u zagrebačkim tramvajima pa su se putnici uglavnom vozili po "starom normalnom", a jedino je pokoji umirovljenik i dalje inzistirao na tom obliku zaštite protiv koronavirusa.

No, u dvije situacije nošenje maski, ponovimo, i dalje je obvezno, i to za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. To vrijedi, potvrdili su u Hrvatskoj ljekarničkoj komori, i za ljekarne, s obzirom na to da se ljekarnička djelatnost obavlja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti. No, čini se da neki posjetitelji to ili ne znaju ili ne žele prihvatiti, jer su zaposlenici ljekarne u zagrebačkom Garden Mallu svoje kupce često morali podsjećati na natpis koji napominje da je njihova trgovina i dalje "mask on" zona.

– U našem slučaju rekla bih da je situacija pola-pola. Ljudima je teško shvatiti da je ljekarna također zdravstvena ustanova. Ali poslušaju nas kad im to objasnimo – kaže djelatnica ljekarne, dok su nam djelatnici dežurne ljekarne u Grižanskoj rekli samo kratko da većina njihovih kupaca još uvijek ulazi s maskama. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

GA
Galore
17:01 09.04.2022.

Maske nitko ne nosi, pogotovo mi je drago da prodavačice su taj infektivni otpad odbacile,tuga je što su pristali uopće na igrokaz.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
16:27 09.04.2022.

Hrvatska ljekarnička komora odredila je da maske vrijede i za kupce u ljekarnama??? Preuzimaju ulogu stožera?

UG
ugroženi
17:10 09.04.2022.

Najesen kad turisti zaštitnici odu opet stare prijetnje i treniranje strogoće.