VELIK PORAST INTERVENCIJA

Zagrebačka Hitna pomoć ima pune ruke posla: Padovi, oscilacije tlaka, a zbog temperatura kolaju i infektivne bolesti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagrebačka Hitna pomoć ima pune ruke posla: Padovi, oscilacije tlaka, a zbog temperatura kolaju i infektivne bolesti
13.07.2024.
u 14:29
U Zagrebu je kao i u većini zemlje danima na snazi crvena, odnosno vrlo velika opasnost od toplinskog vala.
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka Hitna medicinska pomoć zbog toplinskog vala bilježi proteklih dana 20 do 30 posto više intervencija, a najčešće su radi o ozljedama starijih osoba zbog padova i alkoholiziranim osobama, no pomoć traže i onkološki pacijenati, te oni s visokim tlakom i infekcijama.

Hipertoničari imaju problema zbog oscilacija tlaka, a infektivne bolesti uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i povraćanja i ima ih više nego inače zbog povećanog broja virusa i bakterija uslijed visokih temperatura, rekla je Hini voditeljica operativne smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba Aleksandra Bogdanović.

Savjetovala je građanima da se ne izlažu visokim temperaturama te da se drže hlada i po mogućnosti klimatiziranih prostora, posebice između 10 i 17 sati. Uz to, podsjeća treba piti dovoljno vode ili čaja od mente ili kamilice koji sadrži manje teina, izotonične otopine te izbjegavati kofein i alkohol koji pojačano dehidiriraju organizam.

Ako je izlaganje visokim temperaturama ipak neizbježno, preporučila je uporabu krema sa zaštitnim faktorom, nošenje pokrivala za glavu, sunčanih naočala te lagane i prozračne pamučne odjeće. U Zagrebu je kao i u većini zemlje danima na snazi crvena, odnosno vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

VEZANI ČLANCI:


Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.