POVRAT POREZA

Zagrepčanima povrat poreza već u travnju

31.03.2004.
u 00:00
Novac će prvi dobiti oni koji su prijavu predali početkom veljače, kažu u Poreznoj upravi Zagreb
Pogledaj originalni članak

Prva rješenja za povrat preplaćenog poreza građani mogu očekivati već polovicom travnja, objavili su jučer u Poreznoj ispostavi Zagreb. Dosad je pregledana i verificirana 31 tisuća prijava od ukupno 216 tisuća, koliko su ih Zagrepčani podnijeli ove godine. No, građane najviše zanima kada će njihova prijava doći na red i kad će im na račune sjesti preplaćeni porez. S nezadovoljstvom se prisjećaju prošle godine, kad se čekanje na povrat poreza protegnulo gotovo na cijelu godinu. Brige donosi i činjenica da je ove godine Porezna uprava Zagreb zaprimila je 7000 poreznih prijava više nego prošle godine zbog uvedenih olakšica iz zdravstvenog osiguranja, područja stanovanja i životnog osiguranja.

- Najbolje će proći oni koji su poslušali naše savjete i predali poreznu karticu već početkom veljače, prije velikih gužvi. Većina njihovih prijava je već obrađena i na njihove račune će novac najbrže stići. Za one koji su predali prijavu u drugoj polovici veljače točan datum ne igra značajnu ulogu. Prijave smo abecedno podijelili i dali na obradu službenicima. Lako se može dogoditi da i oni koji su predali porezne kartice u zadnji tren metodom slučajnog odabira budu obrađeni prvi - dodao je Marko Buljan, pročelnik zagrebačke Porezne uprave.

Najdulje će na povrat preplaćenog poreza čekati oni kod kojih su pronađene nepravilnosti u popunjavanju poreznih kartica. Porezna uprava s takvim podnositeljima zahtjeva dodatno kontaktira, a proces obrade dodatno usporava čekanje da građani dostave priloge koji nedostaju.

- Najčešće se takve nepravilnosti događaju u prijavama koje su građani podnijeli u zadnji tren ili koje su poslali poštom. Još jednom se isplatilo poslušati naš savjet da se porezne kartice osobno donesu. No, nisu samo građani krivi. Ako prilikom obrade utvrdimo da poslodavac nije tijekom godine uplaćivao porez za svoje djelatnike, porezni obveznik ne može dobiti svoj povrat poreza - rekao je Marko Buljan.

Sandra Veljković

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr