NEZAPAMĆENA POTRAŽNJA

Zahtjevi za drva povećani i dvjesto posto

03.10.2002.
u 00:00
* Cijene drva kod prekupaca skočile sa 150 na 250 kuna za metar, a mogle bi i dalje rasti
Pogledaj originalni članak

Zahtjevi za drvima za ogrjev posljednjih su tjedana povećani do 200 posto. Poručuju to iz Šumarije Zagreb, koja godišnje isporuči oko tri tisuće metara drva, a sada bi proizvodnju mogla vratiti na onu otprije petnaestak godina - od 20-ak tisuća metara godišnje. Ujedno, prekupci su drva poskupjeli za stotinjak kuna, pa sada metar ogrjeva stoji oko 250 kuna. Neki od njih najavili su kako bi cijene drva i dalje mogla rasti. Razlozi za takvu, posljednjih godina, nezapamćenu potražnju su poskupljenje struje i plina, pa su Zagrepčani koji u kućama nemaju centralno grijanje, odlučili prijeći s električnih i plinskih grijalica na drva.

- Ljudi nas stalno zovu i traže drva, ali mi ne možemo udovoljiti njihovim zahtjevima. Ne možemo nekome obećati deset metara drva i onda narudžbu ne ispuniti. Predvidjeli smo istu količinu kao i prijašnjih godina, a taj broj nećemo povećavati - rekao je upravitelj Šumarije Zagreb Herbert Krauthacker. Napomenuo je kako količinu metrica, odnosno cjepanica dužine jednog metra, ne mogu povećavati zbog velikih troškova sječe i izvlačenja drva konjima iz šume. Potražnja građana za višemetricama, što bi Šumarija i mogla povećati zbog nižih troškova, nije tolika, poručio je Krauthacker. Količina drva koju isporučuje Šumarija Zagreb već je gotovo rasprodana njihovim stalnim kupcima, među kojima su i sindikati, a ostalo je još nešto drva i za građane.

Prekupci drva na Trešnjevci i u Heinzelovoj ulici rekli su kako su njihova drva poskupjela zbog težih uvjeta isporuke, odnosno zbog mokre zemlje u šumi, a i potražnja je velika. Odakle dovlače drva nisu nam htjeli otkriti, već su napomenuli da su drva iz šire okolice grada. Cijene će prilagoditi, poručili su prekupci, prema ponudi i potražnji. A metar bi drva mogao stajati još i više, naročito bude li oštra zima. Zašto je pak njihova cijena metra drva skuplja za 50 ili više kuna od one u Šumariji Zagreb, kratko su opravdavli povećanim troškovima. Nameće se zaključak kako su prekupci više nego zadovoljni poskupljenjem struje i plina, zbog kojeg su isključene grijalice, a ponovo upaljene peći i kamini na drva.

R. Ilak

Pogledajte na vecernji.hr