Udruga Don Kihot

Zajahao je konja i prvi se put u životu – nasmiješio

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Simunovec, Sesvete - Udruga za terapijsko jahanje Don Kihot, pokrenula uredjenje novog prostora i stala za smjestaj konja
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Simunovec, Sesvete - Udruga za terapijsko jahanje Don Kihot, pokrenula uredjenje novog prostora i stala za smjestaj konja
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
15.01.2015.
u 13:00
Na terapiju dolaze djeca s autizmom, cerebralnom paralizom pa je udruga pokrenula akciju za obnovu jahališta. maju 
pet konja Najstariji je Nacika, koji je 15 godina bio policijski konj
Pogledaj originalni članak

Jahao je u skupini i, kada ga je netko dozvao imenom, okrenuo se i mahnuo. Veliki je to korak. Djeca s autizmom, kažu stručnjaci, rijetko se odazivaju na vlastito ime. A taj isti šestogodišnjak nakon tri mjeseca terapije jahanjem prvi se put i – nasmiješio.

Bio je to, kažu, poseban trenutak. I za dijete, i za terapeute i za roditelje. Dresirani konj, čini se, pruža mu sigurnost. Osjeća se kao da životinja prepoznaje njegovo psihičko stanje. Zato mu vjeruje. Zato i napreduje otkad dolazi na imanje udruge za terapijsko jahanje Don Kihot koje se nalazi u Šimunčevcu pokraj Sesveta.

Najjeftinija terapija

Udruga postoji već pet godina, a trenutačno ima 18 djece jahača koja dolaze na terapiju.

– Najviše dolaze djeca s autizmom, cerebralnom paralizom i ADHD-om. Terapija autistima pomaže u socijalizaciji i tome da se više emocionalno otvore, dok onima s cerebralnom paralizom jača motoriku. Konji oponašaju ljudski hod, što djeci s teškoćama u kretanju pruža osjećaj kao da hodaju – istaknula je Maja Vuga, voditeljica terapijskog jahanja.

Cijena jahanja je sto kuna, što je, kažu iz udruge, jeftinije od ponude ostalih, kod kojih je potrebno izdvojiti i do 250 kuna. Danas imaju pet konja, a osim terapijskog jahanja, imaju termine i za građanstvo srijedom, četvrtkom i subotom od 12 do 16 sati. No, prije mjesec dana preselili su se na novo imanje pa imaju problema s jahalištem.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

– Predivno privatno imanje od tri hektara dobili smo u najam od jedne gospođe iz Sesveta. No, vremenski uvjeti stvorili su blato, sve je natopljeno, pa neke termine moramo čak i otkazati. Prioritet nam je izgraditi manjež (prostorija za obučavanje jahanja), da to bude pravo jahalište, a investicija bi bila 40 do 50 tisuća kuna – poručila je Marita Mučić, predsjednica udruge Don Kihot, te dodala kako su za obnovu pokrenuli akciju za donacije.

Veći kapaciteti

Njihova udruga intenzivno radi na podizanju svijesti važnosti terapije uz pomoć konja, volontiranja i brige za životinje. Njihov je najstariji konj Nacika, ima 24 godine, a čak 15 godina bio je policijski konj. Na imanju provodi svoje umirovljeničke dane, a svi se trude da mu bude što bezbolnije. Sokol i Feniks najčešće rade s djecom. Plemenite su to životinje uz koje život članova udruge, volontera i djece dobiva novi smisao.

– Cilj je povećati kapacitete, da pomognemo što većem broju djece s invaliditetom, ali i da građane vratimo u selo i prirodu. A, s obzirom na to da nas čeka radna akcija zbog preseljenja, pozivamo volontere da nam se jave – rekla je M. Mučić. Plan im je, dodaje, da za 40 djece terapija jahanjem bude besplatna, što je 25 tisuća kuna mjesečno, pa se nadaju odazivu sponzora.

Maša (7) prohodala nakon neprekidne terapije jahanjem

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.