Upis u Registar

Zaklada Ana Rukavina uvodi trajno prikupljanje uzoraka krvi

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Zaklada Ana Rukavina uvodi trajno prikupljanje uzoraka krvi
05.07.2013.
u 13:52
Svaki darivatelj krvi može postati potencijalnim spasiteljem nečijeg života jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo zdravlja i Zaklada Ana Rukavina organizirali su trajno prikupljanje uzoraka krvi za hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u devet transfuzijskih centara u Hrvatskoj. U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, a potrebno je samo popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti).

Svaki darivatelj krvi može postati potencijalnim spasiteljem nečijeg života jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Poruka je svih akcija upisa – lijek je u nama!

Upis u Registar moguć je u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Varaždinu, Osijeku i Slavonskom Brodu.

Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutačno broji 39.793 dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 35.771 uzoraka krvi. Iz Registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 29 transplantata i time je dana nada za spas 29 života.

>>Marija Rukavina: Upis ide jako dobro, sretni smo i ponosni

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.