Rezanje

Vožnju ZET-om plaćat će svi koji imaju mirovinu veću od 2400 kn

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
10.01.2013., Zagreb - Reportaza o kontrolorima ZET-a. Kontrolori Zeljko Marinovic i Davor Guja pregledavali su karte putnika u tramvajima. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
22.12.2011., Zagreb - Iz Zagrebackog elektricnog tramvaja a djacki pokaz 175kn, te bi se ukinulo placanje karte SMS-om. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
02.12.2014., Zagreb - Odrzana 21. sjednica Gradske skupstine. Slavko Kojic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
02.12.2014., Zagreb - Odrzana 21. sjednica Gradske skupstine. Sandra Svaljek. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
02.12.2014., Zagreb - Odrzana 21. sjednica Gradske skupstine. Darinko Kosor. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
03.12.2014.
u 10:45
Ured za zdravstvo ostaje bez 33 milijuna kuna, a pročelnica Mirna Šitum kaže da neće biti novih ulaganja u zdravstvene objekte
Pogledaj originalni članak

Liste čekanja u bolnicama neće se smanjiti, neće biti ulaganja u obnovu ambulanti, u prilaze domovima zdravlja, a nema ni kupnje nove opreme za zdravstvene ustanove.

Predviđeno je to proračunom za 2015. godinu koji je prema sadašnjoj projekciji manji za 450 milijuna kuna, a samo Ured za zdravstvo imat će u budžetu za sljedeću godinu 33 milijuna kuna manje.

– Među najugroženijima su sredstva namijenjena za zdravstvo. Smanjene su investicije za zdravstvene ustanove u smislu adaptacije i sanacije. Neće se obnavljati čekaonice u ambulantama i nećemo moći uložiti u nove strojeve ili popravak starih. Nemamo novca za održavanje sustava, a ni za ulaganje – pojasnila je posljedice manjeg proračuna pročelnica Ureda za zdravstvo Mirna Šitum na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine na kojoj se prvi put zastupnicima čitao prijedlog proračuna.

Mogli bi nastradati i umirovljenici koji imaju mirovine veće od 3200 kuna. Njima bi se, prema tumačenju dogradonačelnice Sandre Švaljek, mogle ukinuti subvencije za javni prijevoz.

– Razmatramo smanjiti cenzus koji sad iznosi 3200 kuna na iznos od 2400 kuna što znači da umirovljenici s mirovinama većim od 2400 kuna neće imati pravo na besplatan pokaz – rekla je dogradonačelnica Švaljek.

U nacrtu proračuna koji je predstavio pročelnik za financije Slavko Kojić, a koji bi u konačnici zbog novog Zakona o porezu na dohodak i Zakona o financiranju lokalne samouprave mogao biti manji i za 780 milijuna kuna, raspravljalo se više od sedam sati, a Kojić je opet za cijelu situaciju optužio Vladu. Bilo je to tek prvo čitanje prijedloga proračuna, a njegovo usvajanje očekuje se krajem prosinca.

– Država s lokalnim jedinicama ne može postupati tako, mora o njima voditi računa. Stvari nisu nikada bile ozbiljnije nego ove godine. Zadnji put ovako velika intervencija u proračun bila je 2007. – poručio je Kojić. A da je Vlada glavni krivac za rezove, smatra i predsjednik Gradske Skupštine, Darinko Kosor.

– Jedini tko je imao utjecaj na proračun Grada Zagreba je Zoran Milanović – kratko je kritizirao Kosor. Proračun je kritizirala i većina zastupnika koji su zamjerili rezove za najosjetljivije kategorije.

– Izdvajanja za male komunalne akcije smanjena su za 24 milijuna kuna, a rashodi za zaposlene povećani su 95 milijuna kuna. Prioriteti nisu dobro posloženi – kazao je Andrija Mikulić (HDZ). Zastupnici su negodovali zbog manjeg iznosa za kupnju udžbenika iako je gradonačelnik Milan Bandić obećao da će ih iduće sljedeće dobiti besplatno svi.

– Predviđeno je 15 milijuna kuna manje za udžbenike osnovnih škola, a vi ste to opravdali time da će se moći koristiti lanjski. Onda pošaljite školama dopis kako bi se udžbenici sačuvali – rekla je zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) dok je Davor Bernardić (SDP) kritizirao manja ulaganja predviđena za realizaciju projekata financiranih iz EU fondova.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

DU
Deleted user
11:07 03.12.2014.

SDP je socijalno osjetljiva stranka, da se ne zaboravi - davno su bili izbori i Plan 21 plakati. Tek toliko kao podsjetnik umirovljenicima, da oni ne zaborave što su im sve obećavali, a što napravili u međuvremenu. ZET je inače čudna zvjerka po platnim listama jer vozač u ZET-u je gospodin za srednjoškolskog nastavnika matematike, jedan ima samo vozačku, a drugi PMF VSS - razlika u primanjima je skoro 2x, kad se uračuna smjenski rad. Toga nema u drugim državama EU, da dimnjačar naplaćuje pregled dimnjaka 500 kn, a pedijatar pregled bolesnog djeteta jedva 50 kn i tako to...

DU
Deleted user
11:05 03.12.2014.

Kada gradska uprava namjerava otpustiti iz ZET-a onih 50 menađera? Kada namjeravaju otpustiti višak zaposlenih u gradskoj upravi ? Europa kaže da je Hrvatska najkorumpiranija država u Europi. Pa pitanje za sve koji kažu da se zakon mora poštivati kada se namjeravate pozabaviti sa tom korupcijom?

IV
Ivanhop
11:20 03.12.2014.

Ovoga ima samo u Hrvatskoj da država preko noći uzme lokalnoj samoupravi više od milijardu kn. Milanović u svom mandatu proizvodi samo probleme i kaos te želi da i lokalne blagajne imaju rupe u proračunima kao što on ima rupu u državnom proračunu. Čitam da Split ima minus veći od 30 milijuna kn u 2014., a zbog ove mini porezne reforme će u 2015. biti u još većim problemima. U SDP-ovoj Rijeci prema nalazu državne revizije, Grad Rijeka je u minusu 209 milijuna kuna, podaci državne revizije ukazuju da je proračun Grada Rijeke u ozbiljnoj krizi, a dodatno će mu stanje otežati izmjena zakona o porezu na dohodak, a kojim će gradski proračun u 2015. godini pasti za još najmanje 50 milijuna kuna. Taj Milanović će uništiti i svoje partijske kolege u sdp gradovima samo da on sačuva svoju fotelju i u zadnjoj godini mandata statistički pokaže da u njegovom mandatu rastu plaće. Milanović sve to oko poreza na dohodak radi tako podlo i preko grbače lokalne samouprave, sramota.