nespremni na nevrijeme

Zateklo ih: Slivnici puni smeća, a Grad tek sad traži tko će ih očistiti

Foto: Snimio čitatelj
poplava Dubrava
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Poplave Zagreb
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Poplave Zagreb
28.05.2014.
u 11:25
Vodoopskrba i odvodnja traži način da se rasterete kanali
Pogledaj originalni članak

Dan nakon olujnog nevremena koje je zbog velike količine kiše u kratkom roku poplavilo ulice i podrume, istočni dio Zagreba izgledao je kao da poplave nije ni bilo. Svi stručnjaci i nadležni koje smo pitali da upozore na problem tvrde isto – količina oborina bila je tolika da je odvodne cijevi nisu mogle progutati.

Rade na rasterećenju

No, moguć je razlog i što slivnici nisu bili očišćeni. Naime, Grad Zagreb tek je nedavno, 22. svibnja, objavio poziv za nadmetanje za čišćenje slivnika na zapadnom i istočnom dijelu grada. Slivnici se čiste, piše u opisu tog predmeta, dva puta godišnje, a začepe ih nesavjesni građani koji u kanalizacijske otvore bacaju otpad, šutu...

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

U slivnicima se također talože sve nečistoće donesene pranjem ulica. Velika urbanizacija i proširenje grada također su problem jer su cijevi odvodnje u nekim dijelovima grada stare i više od stotinu godina. Ekstremni vremenski uvjeti, kažu iz Vodoopskrbe i odvodnje, znače jednake takve posljedice.

– S obzirom na klimatske promjene i višegodišnja praćenja oborina vidljivo je da su ekstremi sve izraženiji. Slijedom navedenog Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. razrađuje model projektnih zadataka u svrhu rasterećenja kanalskog sustava od viška oborinskih voda – kazali su iz ViO.

Najugroženiji dijelovi

Slično tvrde i u Zagrebačkim cestama. U slučaju kiše koja pada normalnim intenzitetom, odvodnja funkcionira, no u uvjetima kakvi su bili nekidan, kad je u nekoliko minuta palo 40 litara vode po četvornom metru, kaže direktor Zagrebačkih cesta Alen Gospočić, zagušenja su očekivana.

– No, u roku od deset minuta uglavnom se sve normalizira. Sve su ceste rađene prema pravilima struke, pa tako i podvožnjak u Miramarskoj i Podsusedu, koji za većih kiša plivaju – kazao je Gospočić.

Vatrogasci pak jučer nisu imali intervencija, iako su na dan nevremena odradili njih više od pedeset. – Obično je istočni i podsljemenski dio najugroženiji – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Mladen Malčić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar dvorska.ludolina
dvorska.ludolina
13:29 28.05.2014.

ma sve je to u toj vodoopskrbi hrpa jada. prije nekoliko dana smo prijavili kako iz šahta curi voda. jučer došla dvojica "majstora" pa zaključili kako nemaju takav ključ s kojim bi otvorili šahtić. oni otišli a voda i dalje curi, curi, curi...no, sve će to narod platiti, zar ne?

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:08 28.05.2014.

O Bože moj dragi ima li te....Pomozi ovima iz Holdinga jer zaista neznaju što rade......Pa inače šta rade zaposlenici iz Vodovoda i odvodnje, zašto su plaćeni ??? A zato meni svaki mjesec (i ostalima) uredno šalju račun za 10 voda.....Sramota....

DR
dragica949
12:54 28.05.2014.

U gradu nek se pozabave tim i takvim problemima,od vitalne važnosti za grad, a ne da imamo poplavu kad žaba digne nogu.Fontane neka grade u neka druga,bolja vremena.To je isto ko da u badecimeru mečeš pozlačene pipe, a nisi napravil kanalizaciju.