Brutalno prevareni

Završili u Velikoj Kosnici, a mislili da su u Italiji, za koju su platili put

Foto: Kronike VG
Završili u Velikoj Kosnici, a mislili da su u Italiji, za koju su platili put
21.03.2014.
u 13:30
Grupa od 21 ilegalca iz Sirije, Somalije i Eritreje zatekla je kod Domovinskoga mosta začuđeno lokalno stanovništvo koje je zatim pozvalo policiju
Pogledaj originalni članak

Makon što je u kamionu preko granice prošvercao čak 21 stranca, muškarac je nesretne ljude izbacio u blizini Domovinskog mosta i netragom nestao.

Državljani Sirije, Somalije i Eritreje željeli su u Italiji pronaći bolji život i za to vjerojatno dali sve što su imali, ali brutalno su prevareni, pišu Kronike Velike Gorice. Misleći da izlaze pored autoceste nekog talijanskog grada, došetali su u Veliku Kosnicu. Grupa ilegalaca zatekla je začuđeno lokalno stanovništvo koje je zatim pozvalo policiju.

- Policija je u Velikoj Kosnici uhitila 15 državljana Eritreje, četvero državljana Somalije i dvoje Sirijaca. Zatim su dovedeni u PP Velika Gorica gdje je počelo kriminalističko istraživanje. Sve to događalo se u subotu, 15. ožujka, oko 7 sati ujutro – napominju iz zagrebačke policije.

Ilegalci su ubrzo nakon dolaska u policijsku postaju zatražili azil. Otkrili su da bježe iz svojih zemalja te kako je to razlog njihovog ilegalnog ulaska u Hrvatsku. S obzirom na to da su strani državljani govorili isključivo svojim materinjim jezikom, policija je morala angažirati prevoditelje za arapski i somalijski jezik.

- Nakon što su zatražili azil, prema njima postupamo prema Zakonu o azilu. Prebačeni su u Prihvatilište za tražitelje azila u Novom Zagrebu – kažu iz policije.

Iz policije ističu kako su u potrazi za vozačem kamiona. Riječ je 40-godišnjem bijelcu koji je nesretne ljude okupio u Grčkoj i obećao im prijevoz do Italije. Na kraju ih je izigrao i ostavio u Hrvatskoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MR
mrnmarina
18:07 21.03.2014.

Za koji dan će bauljati po Zagrebu i izležavati se u parku kod kolodvora. Sve na naš račun.

Avatar tajar
tajar
18:54 21.03.2014.

Policija je za šestoricu azilanata angažirala prevoditelje, a s devetoricom se valjda sporazumjevala znakovnim jezikom jer nema prevoditelja za Tigrejski!

DE
Dejan1000
13:51 22.03.2014.

Mene samo zanima kako su oni usli u Hrvatsku. Dali carinici uopce rade svoj posao.