ZAGREBAČKI PODUZETNICI

Zdrav proizvod iz prljavog ulja

25.01.2002.
u 00:00
* Grad Zagreb prepoznao je dobar projekt, te je - u suradnji s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo, te Zagrebačkom bankom - pomogao kreditom od 720.000 njemačkih maraka
Pogledaj originalni članak

Poduzeće "Zagrebpetrol" Zagrepčanina Davora Prohaske, osnovano 1991. iz zanatske radnje Slavka i Davora Prohaske - koja se bavila čišćenjem, baždarenjem i održavanjem uljnih spremnika - za nekoliko će dana prerasti u prvu hrvatsku tvornicu za reciklažu uljnog otpada. "Zagrebpetrol" sada zbrinjava otpad isključivo s područja Zagreba, a nakon dugotrajne birokratske procedure koja bi se uskoro trebala okončati, tvrtka će skupljati uljni otpad iz cijele Hrvatske. Riječ je o tvrtki koja je dobila priznanje za gospodarenje otpadom od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja za 2000. i 2001. godinu.

Grad Zagreb prepoznao je projekt, te je - u suradnji s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo, te Zagrebačkom bankom - "Zagrebpetrolu" za nabavu strojeva odobrio kredit od 720.000 njemačkih maraka.

- Bavimo se reciklažom otpada koji nastaje u autoservisima. Otpad bi u specijalno opremljenim vozilima odvozili u reciklažni pogon u Grubišnom Polju. Sve je spremno, još samo čekamo lokacijsku dozvolu. Unatoč sporosti birokracije, ne damo da nas to pokoleba - odlučan je direktor Prohaska. Pogon je, naime, bio spreman za pokretanje još prije godinu dana, ali muke s papirima, izdavanjem dozvola i mukotrpni pregovori s državnim institucijama poduzetniku Prohaski, kaže, najveći su neprijatelj.

Vlasnik "Zagrebpetrola" u pregovorima je s Inom o opremanju njihovih benzinskih postaja spremnicima za odlaganje zauljene plastične ambalaže i kantica. Bili bi to vodonepropusni ekološki kontejneri.

- Postupak reciklaže je zatvoren, nema odlaganja i spaljivanja, niti štetnih emisija u okoliš. Reciklirane plastične materijale dobivene obradom zauljenih plastičnih kantica, primjerice, "Zagrebpetrol" prerađuje u novi namjenski komercijalni proizvod. Stoga ne postoji opasnost od ekološkog onečišćenja, jer radimo po sistemu Europske unije koji strogo zadovoljava ekološke uvjete - kaže D. Prohaska.

- Postrojenje na ekonomičan način potpuno rješava problem upotrebljiva otpada. Sirovine dobivene recikliranjem u potpunosti su podobne za dalju preradu u tržno orijentirani proizvod. Sve nusprodukte ponovno recikliramo i dovodimo u uporabno stanje. Također, radimo reciklažu industrijski onečišćenih voda, te ju pretvaramo u čistu vodu. Naša tehnologija potpuno je neškodljiva za prirodu i okoliš. Otpad pretvaramo u zdravu prirodu. Ljudi ne znaju da lita motornog ulja može onečistiti milijun litara vode - objašnjava D. Prohaska.

Sve će to na kraju stajati četiri milijuna maraka, a uz 20 zaposlenih tvrtka planira otvoriti još barem 30 radnih mjesta.

T. Kraljić

Pogledajte na vecernji.hr