NORIJADA

Želja maturanata - samo da smo sretni

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
maturanti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
maturanti
13.05.2014.
u 16:00
Učenici završnih razreda iz 'Lucijanke' pronašli su fakultete koje žele upisati, našli ljetne poslove, a zarađeni novac će na štednju
Pogledaj originalni članak

U srednju školu idu još samo četiri dana. Fakultete su odabrali, ljetne poslove su našli, a pred njima je samo još prvi test zrelosti i ozbiljnosti – norijada.
Više od sedam tisuća maturanata okupit će se na Bundeku, gdje se tradicionalno održava program za maturante. Kao i svake godine, i ove će povorka osamnaestogodišnjaka krenuti s Trga bana Jelačića, točno u podne, a predvodit će je gradonačelnik Milan Bandić. Do zagrebačkog jezera i parka Bundek maturanti će proći Praškom, Zrinjevcem, Strossom, Tomislavcem, Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom, Ulicom Hrvatske bratske zajednice te, konačno, Ulicom Damira Tomljanovića-Gavrana. Pratit će ih glazba i prometna policija te zdravstvene ekipe, a piće će moći kupiti isključivo na Bundeku. Maturanti kažu da će ih tamo do 22 sata najvjerojatnije zabavljati Kawasaki 3P.

– Program je zanimljiv, ali naš je još bolji – hvale se učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina, Lucijanke, kako se popularno naziva, koji proslavu za Dan maturanata imaju u svojoj školi. Svira im bend, a nakon toga eventualno će, kažu, otići i negdje roštiljati.
– Tako je i najbolje. Bez pijanstva i dodatnih briga – zaključili su maturanti Lucijanke, budući pravnici, farmaceuti, stručnjaci za turizam, prevoditelji, jezičari. To su, naime, zanimanja za koja se žele dalje školovati. Voljeli bi raditi u Hrvatskoj, ali, bude li potrebno, kažu, posao će potražiti i u inozemstvu.
– Radit ću sad nešto preko ljeta. Nisam još našao konkretan posao, ali radit ću bilo što što će mi pomoći da uštedim za more, pa i za fakultet – rekao je maturant Nikola Šimunović, dok je njegov kolega Ivan Lojen dodao kako će dio novca dati za vozački ispit, a dio staviti na bankovnu štednju.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zlu ne trebalo, govore veseli maturanti, koji jedva čekaju četvrtak kad će im doći 231 majica u osam različitih boja. Toliko je maturanata raspoređeno u osam razreda u Lucijanki ove godine, iz koje će, kažu, ponijeti samo dobre uspomene.
– U srednjoj školi, zapravo, ispituješ svoje mogućnosti. Koliko dugo možeš biti bez sna pa koliko možeš naučiti u jedan dan – sa smiješkom govori Karla Granić te dodaje kako je najbolja pouka koju će, smatra, svi maturanti ponijeti sa sobom, ona da u životu sve treba raditi korak po korak.
– Dio po dio i svaki problem ima rješenje – kaže Ana Marija Leto, koja se nada da će ona, ali i svi njeni prijatelji, upisati fakultete koje su naumili i, u konačnici, biti sretni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.