Surfanje u ZET-u

Jedina mu je mana što je za sada uveden u tri tramvaja

Foto: Jurica Galoić/Pixell
Jedina mu je mana što je za sada uveden u tri tramvaja
10.10.2017.
u 12:20
Novinarka Večernjeg lista provjerila je koliko je uspješan pilot-projekt Grada Zagreba i ZET-a – uvođenje WiFi-ja u njihova vozila
Pogledaj originalni članak

Vidi, naljepnica!, uzviknula je skupina studenata kada je ušla u tramvaj te u njemu vidjela oznaku na kojoj piše “Besplatni WiFi“. Odmah su izvadili svoje pametne telefone i krenuli surfati.

– Zapravo, više nas zanima radi li to uistinu ili je “navlakuša“. Zvuči malo predobro da bi bilo istinito – rekli su Nikola, Lovro i Dan te se ugodno iznenadili kada su se spojili na ZET-ov bežični internet. Čak im je i brzina bila zadovoljavajuća pa su zaključili da se radi o izvrsnoj ideji te kako je zapravo malo čudno da nešto tako moderno funkcionira kod nas.

Uspješan pilot-projekt

Funkcionira li pilot-projekt kojim je još početkom godine WiFi uveden u tri tramvaja te kako je prihvaćen među putnicima, provjerili smo i sami potaknuti informacijom da će do kraja ove ili početkom iduće godine WiFi biti uveden u još 142 tramvaja i 213 autobusa.

– Pilot-projekt je i više nego dobro prihvaćen, osobito kod mlađe populacije, te smo čak primijetili da se putnici voze više nego što je potrebno zbog našeg interneta. Zato smo ga odlučili uvesti u još vozila – objasnio je Tomislav Jurić iz ZET-a te dodao kako će točno vrijeme realizacije projekta ovisiti o tijeku javne nabave. Natječajem je, naime, predviđeno 25,9 milijuna kuna za ovaj projekt. Da se radi o dobro utrošenom novcu, potvrdili su i putnici s kojima smo razgovarali, a koji smatraju da je trenutačno jedina mana besplatnog interneta to što je uveden u samo tri vozila te nikad ne znaš gdje ćeš i hoćeš li uopće naletjeti na njega. Mi smo jučer peticu koja je vozila od Dubrave prema Prečkom “presreli” u Vukovarskoj, a čim smo ušli u vozilo, mobitel je odmah pronašao ponuđenu mrežu. Na besplatni smo se internet spojili nakon kratke registracije te krenuli surfati.

Treba dobar router

Za obično pregledavanje web-stranica i društvenih mreža te za slanje poruka, brzina je bila sasvim dovoljna, a kada smo je testirali, pokazalo se da iznosi 2,25 Mbps za “skidanje“. To je, objasnio nam je stručnjak za WiFi Valent Turković, standardna i prihvatljiva brzina za besplatni javni internet. – Neće baš funkcionirati budu li svi htjeli gledati filmove, ali za osnovno surfanje je dovoljno – rekao je Turković te objasnio kako besplatni internet u vozilima funkcionira tako da svako vozilo ima svoj router, odnosno uređaj za usmjeravanje podatkovnog prometa.

– I sve ovisi o njemu, gdje je postavljen i koliko je kvalitetan. Ako je loš, neće izdržati više od 20 ljudi, a ako je dobar, može funkcionirati i za više od 100 korisnika – zaključio je Turković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar davcro
davcro
14:51 10.10.2017.

gluparija

DU
Deleted user
15:57 10.10.2017.

Znači u vozilima ZET stolice će biti za one koji surfaju, a ne za bolesne i starije. Zbilja treba čestitati da se u sredinu u kojoj nema građanske kulture ljubaznosti prema navedenima, uvodi "besplatan" internet.

NV
NV
12:42 10.10.2017.

Nevjerojatno. Čak kaskamo i za Bg.