Visokokvalitetna, ekskluzivna i zahtjevna zagrebačka trešnja, kako je opisuje voćar i predsjednik udruge ZG Trešnja Zlatan Kljaković Gašpić, ovih dana postaje četvrti zaštićeni brend grada Zagreba.
Gašpić kaže kako će pod ZG trešnjom zapravo biti objedinjeno 20 sorti koje u metropoli, oko nje te u Sisačko-moslavačkoj i Slavonsko-brodskoj županiji proizvodi 15 članova udruge, a prvi slatki plodovi tog "boutique" voća moći će se konzumirati već za 20-ak dana, kada očekuju i službenu promociju brenda.
Oznaka ZG trešnja značit će da se to voće proizvodi kontrolirano, po svim pravilima struke, te da ih proizvode korektni i pošteni voćari, tvrdi Kljaković Gašpić. A kako je proizvodnja skupa i traži puno znanja, rada i radne snage, cijena kilograma zagrebačkih trešanja ili dvije mjerice "dobre vage" neće ni ove godine biti niža od 30 kuna. Zagrebačke trešnje, tvrde proizvođači, nikako se ne mogu mjeriti s jeftinim, ali bezukusnim marokanskim i tuniškim zbog kojih građani gube povjerenje i u domaće koje do njih stižu svježe, najkasnije 24 sata nakon branja.
I raritet su, s obzirom na još uvijek skromnu proizvodnju od 80 do 100 tona u ovoj godini.
Kad novi nasadi dođu u rod, zagrebački voćari računaju na 500 do 600 tona.
>> Crvene banane, bodljikave tikvice i plavi krumpiri hit su u Hrvatskoj
Malo ce si ih moc priustit po toj cijeni. Za tu lovu kupis kilu vratine i kilu krompira i nas 4 se ubije od klope.